I slutet av förra året kom beskedet om att Holmen fattat beslut om att uppföra storskalig vindkraft på egen mark utanför Skellefteå, Blåbergsliden, i Västerbotten. En investering som uppgår till 1,3 miljarder och omfattar 26 vindkraftverk.
Ännu en vindkraftpark i närheten, Blisterliden, är under prövning. Parallellt förbereds tillståndsansökningar för ytterligare vindkraft på Holmens mark i södra och mellersta Sverige.
Holmen har stora marker i nordvästra Kolmården, upp mot Rejmyre, Finspång och Stavsjö, något som är intressant i det sammanhanget. En dialog har inletts med Norrköpings kommun. En kontakt har också tagits med Finspångs kommun.
Nils Ringborg, Norrköping, tidigare affärsområdeschef för Holmen Paper, har numera titeln director of international affairs, och ägnar sig åt skogspolitik, tillståndsfrågor och energifrågor. Han ingår i Holmens koncernledningen, som senior rådgivare.
Ringborg arbetar också i balanskommissionen, tillsammans med andra basindustrier, för att hitta snabbare tillståndsprocesser. Han tar batterifabriken som Norrköping gick miste om som exempel. Brist på mark var ett problem, men den stora problematiken var att det skulle ta flera år att få till en högspänningskabel från en högspänningsledning i trakten.
Han talar också om ett nationellt intresse: det tar lång tid att bygga ut elnäten.
– Det finns i dag en stor brist på överföringskapacitet från älvarna och vindkraftparkerna i norr till södra Sverige.
Elbehovet ökar, säger Ringborg. Elektrifieringen, med elbilar och övergång till ett förnyelsebart energialternativ, kräver att man utökar produktionen av el, och eftersom elen konsumeras där människor bor är det viktigt att det tillförs mer energi i södra Sverige.
– Det är ett underskott i hela södra Sverige på el.
Är det också så att ni behöver det till era egna pappersbruk, till exempel Braviken?
– Ja, absolut. Braviken är en fantastisk industriplats, med djuphamn, väldigt bra kommunikationer med väg och järnväg, så Bravikens pappersbruk är jätteviktigt för oss. Vi är väldigt känsliga för elprisförändringar, och försörjning av el. Det här är ett sätt också, tycker vi, att säkra industriplatsen för framtiden.
Det handlar både om Holmens behov av egen kraft, men också om att tillföra kraft till samhället, säger Ringborg.
Holmen, som är en stor skogsägare, med en miljon hektar mark, inventerar nu alla sina markområden i landet, inklusive de som finns i nordvästra Kolmården och norrut.
– Det innebär att vi pratar med kommunen, de har ju sina översiktsplaner, där man har ritat in var man kan tänka sig vindkraft, och sedan finns det också skyddade områden. Likadant med länsstyrelsen, som också har sin övergripande plan för statliga riksintressen för vindetablering. Vi för en dialog med kommunen om lämpliga platser, säger Nils Ringborg.
Några konkreta planer finns inte ännu. Holmen vill se om det skulle vara lönsamt med vindkraft på de platser som Norrköpings kommun tycker är lämpliga. Holmen hoppas på en bra dialog med såväl Norrköpings och Finspångs kommuner som länsstyrelsen.
I dag finns det ingen vindkraft i Norrköpings kommun. Holmen har sett hur det gått för andra ansökningar i området. Det gäller att vara lyssnande, anpassa sig och hitta något område som inte krockar med andra intressen, säger Ringborg.
Han uppfattar att det finns en politisk vilja att det ska finnas vindkraft i Norrköping.