Bild från förr
Himmelstalunds herrgård skymtar till höger i grönskan på det här vykortet.
Men Riksbron är ännu inte byggd, så Strömmen rinner på lugnt och idylliskt, utan att "störas" av några stora bropelare.
Dessutom skymtar en gammal lada en bit ovanför herrgården. En lada, som stod som ett riktmärke högst upp på kullen på Himmelstalundsfältet och gjorde så ända in i våra dagar.
Den användes troligen som förråd av Norrköpings kommun, innan den plötsligt brann upp för några år sedan. Troligen på grund av några pojkars lek med tändstickor...
Angående Riksbron, började den byggas 1941 och invigdes sju år senare och blev då den nya förbifarten i Norrköping. 1976-77 byttes den första bron ut och ersattes av den nya, fyrfiliga bron, som vi åker på idag.
Angående Himmelstalunds herrgård, som är byggnadsminnesförklarad, står den ju kvar än idag och var under en period hem åt dåvarande fritidsdirektören Lars Gellerstedt.
Norrköpings kommun köpte herrgården i början av 1930-talet och idag är det Hyresbostäder, som hyr ut de två lägenheter som finns i huvudbyggnaden samt en lägenhet i östra flygeln.
Herrgården byggdes på 1730-talet och byggherre var prosten Reinerus Reineri Broocman eller möjligen hans son Carl Fredrik Broocman.
År 1860 köptes Himmelstalunds herrgård av Anders Alreik (1792-1865), som senare testamenterade den till Gustavianska barnhuset i Norrköping och på 1930-talet blev alltså dåvarande Norrköpings stad ägare av gården.
På framsidan av vykortet står det: "Utsigt från Kneippbaden, Motalaström och Himmelstalund."