– Vi skrattade när vi fick det här, säger hemtjänstmedarbetaren Veronica Nilsson och visar upp skyddsvisiret.
– Det är som ett overheadblad, det går knappt att se igenom, fortsätter hon och provar det. Då lossnar remmen som ska hålla det på plats.
– Tänk om det här hade hänt hemma hos en brukare med symptom!
Kollegan Jintana Landby tillägger att de tycker att all personal borde få testas för covid-19.
– Vi får höra att hemtjänsten sprider smittan, men vi får inte testa oss och vi får inga skydd, säger hon.
Oron för skyddsutrustningen i hemtjänsten är stor. Enligt en nyligen genomförd enkätundersökning av fackförbundet Kommunal känner 85 procent av skyddsombuden inom landets hemtjänst oro över tillgången till skyddsutrustning. 40 procent av de svarande rapporterade att det förkommit situationer där personalen arbetat utan rätt skyddsutrustning.
– Vi är väldigt oroliga över att sjukvården kommer först, säger Mari Huupponen, utredare på Kommunal.
– Självklart ska det finnas utrustning på sjukhus, akuten och vårdavdelningar, men om vi vill skydda de äldre och ge våra medlemmar en bra arbetsmiljö måste det också finnas inom de kommunala verksamheterna, fortsätter hon.
Kommunal anser att det vid bekräftad och misstänkt covid-19 ska användas skyddsutrustning i form av skyddsmask, visir, skyddsrock med lång ärm och skyddshandskar. Men hemtjänstmedarbetarna vi pratat med menar att detta endast används vid bekräftade fall. Vid misstänkta används det plastförkläde utan ärmar, visir och munskydd som de hämtar hos hemsjukvården (och som alltid handskar).
– Och har en brukare lite snuva använder vi inget alls, säger Jintana Landby.
Det finns fortfarande skyddsutrustning att tillgå för omsorgspersonalen, men den är begränsad och därför placerad i hemsjukvårdens lokaler. Dit får personalen åka för att hämta ut paket med utrustning om en omsorgstagare misstänks smittad. Veronica Nilsson och Jintana Landby tycker dock att det inte fungerar optimalt.
– Det är inte alltid vi har tid eller möjlighet att åka och hämta. Då måste vi gå hem till personen oskyddade, säger Veronica Nilsson.
Men Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, säger att så inte ska vara fallet. Hemsjukvården eller larmteamet kan leverera ut skyddsutrustningen till enheterna om personalen behöver och det ska inte ta någon tid.
– Det finns inte tillräckligt med skyddsutrustning för att ha i lager ute på enheterna, men om det finns en misstanke kontaktar man hemsjukvården som levererar det omedelbart, inom väldigt kort tid, säger han.
Det ska heller inte användas olika utrustning vid misstänkta och bekräftade fall.
– Det är samma utrustning som ska användas och det är samma utrustning som Region Östergötland använder: munskydd, förkläden, handskar och visir. Vi skickar bara ut den typen av munskydd som är godkända för att arbeta med covid. Sedan finns det mer avancerad utrustning vi använder vid väldigt nära arbete av de här brukarna, samma typ som används på intensivvårdsavdelningen, det är ett fåtal vi har av det, säger han.
Han vill även understryka att det finns och alltid funnits tillgång till skyddsutrustning för bekräftade och misstänkta fall.
Hur kommer det sig att personalen upplever de här bristerna med skyddsutrustningen om det enligt dig inte stämmer?
– Det handlar nog om andra saker.
Som vaddå?
– Det får du fråga dem om.