Riksdagen ändrade nyligen den så kallade Ebo-lagen, som ger asylsökande rätten att ordna med eget boende istället för att bo där Migrationsverket anvisat dem.
Från och med 1 juli i år kommer asylsökande som bosätter sig i utsatta områden inte få någon dagersättning.
Förhoppningen är att styra asylsökande mot andra områden för att främja integrationen och komma åt sådant som trångboddhet och svarthandel med lägenheter.
Regeringen tog i fjol fram en lista med 32 kommuner med utsatta områden där de nya reglerna kan tillämpas – däribland Norrköping.
Kommunen arbetar just nu med att ta fram underlag för vilka områden som kan bli aktuella, sedan ska politikerna fatta beslut i frågan.
– Det är inte helt klart hur regelverket kommer att se ut än, men vi tycker att det är väldigt bra att vi fått till den här lagändringen. Vi har en väldigt bra bild över hur det ser ut här och har ett bra samarbete med fastighetsägarna. Det pågår ett aktivt arbete mot trångboddhet och tyvärr har vi några områden där det är väldigt besvärligt, säger Lars Stjernkvist.
Senast 30 april ska ett förslag skickas in till länsstyrelsen som sedan ska säga sitt innan förslaget skickas vidare till Migrationsverket.
Stjernkvist nämner Hageby, Navestad, Klockaretorpet och Marielund som områden som skulle kunna bli aktuella i Norrköping.
– Där måste vi ha kontroll på inflyttningen. Sedan får vi se exakt var vi drar gränsen. För mig handlar det här om att de som flyttar till Norrköping måste kunna erbjudas bra stöd och hjälp, bra boendeförhållanden och bra skol- och förskolemöjligheter. De stora förlorarna när vi får en väldigt stor inflyttning till ett visst område är barnen. Det är de som får gå i överfulla skolor och bo i lägenheter där det är svårt att hinna med läxläsning och annat. Får vi ett sätt att styra det här och kan förhindra att barnen far illa så ska vi göra det, säger han.
I vissa kommuner vill de inte bara att några få områden ska undantas från lagen om eget boende utan hela kommunen, men det spåret är de styrande i Norrköping inte inne på.
– Det löser inte problemet. Vill någon flytta till Lindö eller Skärkind för att de hittar boende där, så är inte det ett problem, säger Stjernkvist.