Storsatsningen "Jobblabb" som öppnade lagom till sportlovet ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Utställningen, som ska stå i minst tre år, är ett upptäckarlabb med teststationer som hjälper besökaren att få syn på sina egenskaper och styrkor.
Syftet är att ge besökaren stärkt självförtroende och vidgade möjlighetshorisonter vad gäller arbete och utbildning. Utställningen är en lekfull blandning mellan experimentverkstad och studie- och yrkesvägledning.
Det är en vidareutveckling av museets utställning "Jobbcirkus" som vände sig till elever i årskurs 8, och som handlade om mismatchfrågor: vad vill ungdomarna bli och vilka yrken finns där ute.
– Det som dök upp redan där var: Varför inte börja jobba med de här frågorna i yngre åldrar? säger utställningschef Johanna Haverlind.
– Vi vet att barn har otroliga förmågor och de förmågorna kommer de ha nytta av i sitt arbetsliv, säger utställningsproducent Mia Sas.
När man väljer väg påverkas man ofta av om man är kille eller tjej, prestige eller vad vänner väljer. Samtidigt har man en arbetsmarknad framför sig som är föränderlig.
– Vi vet också att både barn och vuxna kan ha väldigt svårt att säga vad ens styrkor är.
För att hitta ett möte mellan barn och vuxna började man jobba med begreppet jobbhjältar. Vilka förmågor har man, vilka föremål använder man i ett yrke? Något som har en parallell i datorspelsvärlden, där man skapar en karaktär, en avatar, som är bra på olika saker.
Besökaren checkar in med ett id-kort med vilket man under utställningen, vid interaktiva stationer, fyller på sin avatar, sin jobbhjälte, med olika förmågor, olika superkrafter, som tålamod, eller att man är påhittig.
I arbetet med utställningen har producenterna och pedagogerna träffat 280 barn och 100 studie- och yrkevägledare, rektorer och lärare. Man har dessutom träffat riktiga jobbhjältar, personer från olika yrkesgrupper, som finns med i utställningen, med bild på sig själva som barn. Intressen man haft som barn kan vara en styrka i yrkeslivet.
– Vi har satsat på är att titta på förmågor, för de bär man med sig. Kan något barn gå härifrån och känna att man fått syn på en förmåga, det är den upptäcksresan vi vill att man ska ha här, säger Mia Sas.
Förutom femteklassare vänder sig utställningen även till barnfamiljer. Arbetets museum har samverkat med Region Östergötland, LiU, och företag som Holmen och Siemens.