Han vill ha mer drag under galoscherna

Bra förslag, men avslag av formella skäl. Så gick det för Lennart Zackrissons medborgarförslag om hamnen som en turistattraktion.

Lennart Zackrisson skulle vilja se att kommunen gjorde ännu mer för att få in turister i city via båt eller husbil.

Lennart Zackrisson skulle vilja se att kommunen gjorde ännu mer för att få in turister i city via båt eller husbil.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-05 08:00

Ett sjöfartsmuseum i Andreas kvarn och bryggor för fritidsbåtar i city. Det var ett medborgarförslag från båtentusiasten Lennart Zackrisson, för att lyfta kulturarvet, Norrköping som hamnstad, och stärka cityhandeln.

Samhällsplaneringsnämnden som av fullmäktige fick förslaget på sitt bord gillade flera av idéerna och hade tänkt bifalla de tre första punkterna, en öppningsbar bro över Motala ström för att segelfartyg ska kunna komma in till stan, bryggor för småbåtar vid Strömsholmen och gästbryggor, då mycket av det redan är på gång.

– Ett jättetrevligt förslag. Det där gillar vi, engagerade medborgare, säger Claes Nöid (S), 1:e vice ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Problemet är att kostnader för det som föreslås inte ligger på samhällsplaneringsnämnden, och då kan inte nämnden ta beslut om det, säger han. Så av formella skäl blev det avslag på medborgarförslaget, vilket det fanns en politiskt enighet om.

Kommunen kan inte driva en tankanläggning. Och en hel del av förslagen hör snarare till tekniska nämnden.

Samhällsplaneringsnämnden tar dock med sig flera av idéerna i det fortsatta arbetetet.

– Det var ett väldigt bra förslag, och vi gör så gott vi kan för att ändå tillvarata intentionerna här i alla fall, säger Claes Nöid.

 Frågan om en öppen farled till Inre hamnen kommer att diskuteras av politiken inför varje aktuellt beslut.

Tekniska nämnden förbereder för småbåtsbryggor vid Strömsholmen och i Inre hamnen ska det bli en liten gästhamn. Gästbryggor undersöks vid Gamlebro och kvarteret Kroken. Sandviken är utpekat i översiktsplanen för landsbygden som utvecklingsområde vilket blir stöd till båtliv i staden.

Det är fastighetsägaren som bestämmer vad som ska vara i Andreas kvarn, säger Nöid, så det ligger heller inte på samhällsplaneringsnämnden.

– Ska man göra någonting ska man göra det ordentligt. Det känns mest som jaså, säger Lennart Zackrisson om svaret på hans medborgarförslag.

– Jag skulle vilja ha lite mer drag under galoscherna, så att det händer någonting.

Ska man få fart på cityhandeln måste man gasa, inte spara och hyvla, menar han. Norrköping behöver tustistnäringen.

Ytterligare en idé som Zackrisson vill lägga till är en ställplats för husbilar på kajen, ett komplement till att få in småbåtar i city, vilket ska ge handeln i Norrköping fler kunder. Husbilar och båtar kan dela faciliteter med dusch och toaletter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!