Han vill ge hemlösa en god jul

Julen kan vara en tuff tid för många hemlösa. Jonas Lindström vill försöka göra den lite bättre för Norrköpings utsatta och har nu dragit igång en insamling. "Jag vill att så många som möjligt ska få tak över huvudet under julen", säger han.

Julen är en tuff tid för hemlösa. Det är kallt, många känner sig ensamma och har ångest.

Julen är en tuff tid för hemlösa. Det är kallt, många känner sig ensamma och har ångest.

Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Norrköpings kommun2019-11-29 06:45

Med sin Youtubekanal "Orginalen på stan" har han velat ge stans hemlösa en röst.

Under de senaste två åren har Jonas Lindström intervjuat utsatta människor i Norrköping och sedan visat upp sina möten på nätet.

Under den här tiden har han också lärt känna många av dem och viljan att hjälpa till har vuxit sig allt starkare.

En av de värsta tiderna på året för många hemlösa är julhelgen. 

Det är kallt, många känner sig ensamma och har ångest. 

För att göra den lite mer uthärdlig har Jonas nu dragit igång insamlingen "Låt dem inte frysa i jul".

–  Julen är en rätt bedrövlig för många hemlösa. Jag träffar många av dem dagligen och har förstått att helgerna är den värsta tiden, i synnerhet långhelger. De har ingenstans att ta vägen då. Jag tänkte försöka se till så att de får tak över huvudet i alla fall och någonting att äta, säger han.

Han startade insamlingen den här veckan och målet var att få in 5 000 kronor och det visade sig att Norrköpingsbornas vilja att hjälpa till var lika stor som hans.

Det tog nämligen bara två dagar så var målet nått.

– Jag tänkte att det kanske tar fram till jul innan jag når målet men det gick fortare än vad jag trodde. Det visar ju att det finns många som bryr sig.  Under de här två åren som jag har hållit på med den här Youtubekanalen så har jag märkt att det finns många som vill hjälpa till. Det är ensamma pensionärer som vill sticka varma strumpor som jag lämnar ut, det är folk som vill skänka kläder och det är människor som köper extra kaffe till utsatta när de går på kafé. 

Med de insamlade pengarna ska han försöka se till så att så många som möjligt får någonstans att sova under julafton och någonting att äta.

– Jag ska se om det går att ta in dem på hotell. Det är något jag brukar göra när jag ser att någon är helt förstörd och inte fått plats på jourboende. Då får de någon natt och de får duscha och äta frukost. Det brukar vara väldigt uppskattat.

Vad är det som fått dig att engagera dig så för de hemlösa?

– Min farbror gick bort för två år sen och han var ett av orginalen på stan. Det var väl där det började. Jag tycker om att prata med dem. Det ger mig någonting också. Jag åker ut och träffar dem så ofta jag har tid, säger Jonas.

Jonas Lindström har startat en insamling för att hjälpa hemlösa att få en dräglig jul.
Jonas Lindström har startat en insamling för att hjälpa hemlösa att få en dräglig jul.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!