Vartannat år gör landets kommuner tillsammans med polisen en helhetsbedömning om hur olika stadsdelar utvecklats kring kriminalitet och otrygghet.
Hageby, som plockades bort från listan för fyra år sedan, är nu tillbaka. Stadsdelen i Norrköping rubriceras som "utsatt område", vilket är den lägsta på en tregradig skala. Övriga benämningar är "riskområde" och "särskilt utsatt område".
Sedan tidigare är Navestad klassat som utsatt område.
– Klart att det är bekymmersamt att ha ännu ett utsatt område i Norrköping. Samtidigt är det här ett sätt för polisen att peka ut problematiken, vilket vi tycker är bra. Först måste man se att man har ett problem innan man kan göra något åt det, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Tillsammans med Norrköpingspolisen höll man presskonferens i Nocken på Grundläggaregatan i just Hageby.
Frida Braf, lokalpolisområdeschef, förklarade varför Hageby ännu en gång klassas som utsatt område.
– Vi ser att anmälningarna i Hageby ökat och att boende där upplever otrygghet. Detta är en samlad lägesbild vi gör tillsammans med kommunen, understryker Frida Braf.
Någon quick fix är dock inte att vänta. Såväl polis som kommunledning talar om det långsiktiga arbetet som att förändra folks attityder, stötta skolor, föreningar och socialtjänst. Bland annat.
På kort sikt?
Polisen lovar ökad närvaro i området, men inga ekonomiska resurser kommer att skjutas till för att göra området tryggare för Hagebyborna. Inte heller kommer kommunen att koppla på något specifikt ekonomiskt paket för Hageby och grannen Navestad.
– Vi tror inte på det, fortsätter Sophia Jarl. Jag tycker det är viktigt att jobba i hela Norrköping vilket är vår kommunala strategi. Vi planerar inte för några särskilda insatser i området utan för att hela Norrköping ska bli tryggare.
Hur ska Norrköping få bukt med kriminaliteten och öka tryggheten?
– Genom brottsförebyggande och relationsbyggande åtgärder. Att få folk i arbete och se till att ungdomarna är i skolan i stället för någon annanstans är naturligtvis viktiga saker. Att skapa hederliga skattebetalare.
Men Sophia Jarl kan även tänka sig tuffare tag mot de som missköter sig.
– Regeringen jobbar väldigt mycket med olika åtgärder och det kommer att ge resultat på sikt.
Polisen talar även om att gå efter de kriminellas pengar genom riktade insatser från bland annat försäkringskassan och kronofogden.