Goda framtidsutsikter för stadskärnan

I en undersökning av vilka stadskärnor som har de bästa framtidsutsikterna hamnar Linköping och Norrköping högt upp på listan.

Norrköpings stadskärna har den yngsta befolkningen av de 67 städerna i undersökningen.

Norrköpings stadskärna har den yngsta befolkningen av de 67 städerna i undersökningen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-10-13 06:45

För att förstå vad framgångsrika stadskärnor innehåller har konsultföretaget WSP analyserat 67 stadskärnor i mellanstora till större städer utifrån demografi, ekonomi, arbetsmarknad och utbildning.

Positiv befolkningsökning, hög andel sysselsatta inom kunskapsintensivt näringsliv och god ekonomi bland de boende i staden är områden som rankas högt i undersökningen.

Linköping hamnar på sjätte plats på rankningen, med Norrköping hack i häl, på sjunde plats.

Norrköpings stadskärna har den yngsta befolkningen av alla städer i undersökningen: den högsta andelen under 65 år.

Norrköpings stadskärna har också flest invånare, drygt 12 000 personer. Och Norrköping kommer på tredje plats på listan över minst biltäta stadskärnor.

Stadskärnor med en hög andel yngre har en långsiktig arbetskraftspotential, och det indikerar också en fungerande bostadsmarknad, menar WSP.

– Norrköping sticker ut på den positiva sidan, med en bra framtid, en bra balans mellan bostäder, kontor och handel, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

– Framför allt är vi helt unika i Sverige, för vi är den citykärna där det, procentuellt, bor mest ungdomar. 

Svedahl tror att det beror på flera faktorer.

– Där det tidigare varit parkeringsplatser och tomma rivningstomter har det blivit kontor, butiker och bostäder. Det har byggts mycket hyreslägenheter, och det tror jag har möjliggjort för ungdomar att flytta in, säger Reidar Svedahl.

En gemensam nämnare för de tio städerna i topp är att de har en högskola eller ett universitet. I Norrköping har man byggt studentbostäder i city.

– Att stan har fått mycket krogar och mycket liv har också gjort det än mer attraktivt för unga att bo här. Vi har också sett att arbetslösheten bland unga har sjunkit jättemycket de senaste åren, så fler unga fått råd att hyra en lägenhet.

– Det är jätteroliga resultat för Norrköping, också i kontrast till det här att ha många unga, som varit kanske tidigare en belastning – nu pekar det mot att det kommer att vara en framtid också.

– Vår gamla stadskärna är yngst i Sverige!

Norrköping har just kört i gång ett stadskärnearbete, för att få en ännu mer attraktiv stadskärna.

Det är ett samarbete med fastighetsägare, och på sikt butiker och krogar, längs Drottninggatan. Under 1,5 år ska man gå igenom vad som kan bli bättre. Fem olika fokusgrupper tittar på stadsutvecklingen.

Karta: Drottninggatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!