Försäljningen av stulen tavla stoppad

Det danska auktionshuset Bruun Rasmussen har dragit tillbaka försäljningen av den tavla som stulits från Norrköpings konstmuseum.

Carl Larsson-tavlan "Karin skalar äpplen" lyftes från auktionen på tisdagen.

Carl Larsson-tavlan "Karin skalar äpplen" lyftes från auktionen på tisdagen.

Foto: Norrköpings konstmuseum

Norrköpings kommun2019-11-26 15:30

Det efter att Konstmuseet uppmärksammat att Carl Larsson-målningen "Karin skalar äpplen", en tavla som stals från museet på 1980-talet, låg ute till försäljning hos auktionshuset, utan att man där angett verkets historik och proveniens.

Akvarellen skänktes till Norrköpings Konstmuseum av Pehr Swartz 1920. Tavlan ställdes ut på Konst- och industriutställningen 1906. I slutet av 1980-talet försvann målningen oförklarligt. 

2011 dök den upp igen då en privat samlare ville sälja den hos Bukowskis. Det blev ingen försäljning den gången. På tisdagen skulle tavlan sålts på auktion hos det danska auktionshuset Bruun Rasmussen, med ett utropspris på 700 000 kronor, men i sista stund tog auktionshuset beslutet att stoppa försäljningen.

– Det är klart att vi är glada för det. Vi ser ju att vi har den moraliska rätten till det här verket, även om vi inte har råd att köpa tillbaka det, säger Helena Persson, chef för Norrköpings konstmuseum.

Hon är glad att verket inte såldes på de premisserna att en potentiell köpare inte känner till att målningen är stulen.

I och med att brottet är preskriberat har museet inte någon laglig rätt till verket. Säljaren uppges ha köpt tavlan i god tro. 

Konstmuseet har inte någon ekonomisk möjlighet att köpa tillbaka tavlan på en kommersiell marknad. Vid en dialog med säljaren inför auktionen har priset legat för högt.

Kan det bli en ny dialog nu?

– Det vet vi inte. Det återstår att se, säger Helena Persson.

Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!