Antalet samtal till 112 om svampförgiftning har ökat de senaste veckorna. Hittills i år har Giftinformationscentralen, GIC, tagit emot drygt 1 100 samtal om misstänkt svampförgiftning.
Den svåraste och allvarligaste förgiftningen drabbar de personer som ätit vit eller lömsk flugsvamp vars gift kan vara dödligt. Hittills i år har 18 personer rekommenderats söka sjukhusvårdvilket är ovanligt många. Ett normalt svampår behöver 5-10 personer vårdas på sjukhus efter att ha ätit vit eller lömsk flugsvamp.
– Vanligt bland personerna som förgiftats är att de lärt sig plocka svamp i andra delar världen och därmed förväxlar svenska giftsvampar med matsvampar som är vanliga i andra länders flora. Det är därför oerhört viktigt att ha kunskap om den svenska svampfloran när man ger sig ut i de svenska skogarna, säger Anna Myrnäs, överläkare på GIC.
För att undvika att bli sjuk av att ha ätit dålig eller giftig svamp är det viktigt att veta vilka svampar som ätbara och inte, och hur färsk svamp ska hanteras, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig hos SOS Alarm.
Råd vid svampplockning
Plocka aldrig svamp som du inte är helt säker på.
Provsmaka inte rå svamp så att ditt barn ser det.
En svampkunnig vuxen bör rensa svampen. Tillaga svampen samma dag.
Lita inte på allt som står i gamla svampböcker. Skaffa en modern svampbok!
Plocka enbart svamp som känns fast och frisk.
Lägg svampen i en korg. Bakterier utvecklas lättare i plastpåse.
Vid misstanke om svampförgiftning ring 112 - be att få prata med Giftinformationscentralen. Kom ihåg att spara svampen för eventuell identifiering.