På lördagseftermiddagen inkom ett larm till SOS om att två personer och en hund fastnat i sankmark i Strömsfors. Mannen och kvinnan hade varit ute på promenad när de fastnade. Ungefär 1,5 timma efter larmet meddelade räddningstjänsten att räddningsarbetet gått bra.
Att räddningstjänsten får rycka ut på sådana här larm är inte särskilt vanligt, men det händer, berättar Mikael Kalered, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland. Räddningen går till på liknande sätt som när någon gått genom isen.
– Vi har ytlivräddningsbrädor som vi lägger ut. Vi kryper ut på dem kopplade med ett rep och när man fått tag i personen drar kollegorna in brädan, förklarar han.
– Räddningen gick bra, de var lite frusna och blöta och det är såklart en omtumlande händelse, säger han och rekommenderar ordentliga kläder och skor när man ger sig ut i naturen – och framförallt att aldrig ge sig ut ensam.
– Hamnar man någonstans där det är mjukt och sankt så ska inte alla ge sig ut samtidigt, utan en person provar först.
Skulle man fastna gäller framförallt att försöka hålla sig lung.
– Ju mer man trampar desto värre blir det. Den som står bredvid kan försöka lägga ut till exempel en gren till personen, tipsar han.
En ny funktion som räddningstjänsten rekommenderar är den app som SOS Alarm lanserade förra året: 112-appen. Genom den får SOS ens exakta position när man larmar.
– När man behöver hjälp är den ovärderlig, säger Mikael Kalered.