Det var under förra läsåret som eleven på den kommunala skolan i Norrköping utsattes för kränkningarna. Enligt elevens föräldrar handlade det om upprepade kränkningar, det vill säga det som brukar kallas mobbing.
Skolinspektionen har nu utrett händelserna. I utredningen konstateras att skolan och Norrköpings kommun (som är huvudman för skolan) brustit i hanteringen av det inträffade. Kommunen har inte fullt ut anmält och utrett uppgifterna om kränkande behandling och inte heller vidtagit tillräckliga åtgärder. Enligt Skolinspektionens utredning hade föräldrarna vid upprepade tillfällen kontakt med personal och rektor om kränkningarna, ändå upplevde de inte att situationen blev bättre.
Skolan förnekar inte att kränkningar har ägt rum och inte heller elevens känsla av att ha blivit kränkt – men menar att det inte varit direkt riktat mot den specifika eleven. Skolans egen utredning kom fram till att det var ett visst antal elever som hade ett ordningsstörande beteende och dåligt språkbruk, men att detta var generellt och inte riktat mot en enskild elev. Föräldrarna höll inte med – de menade att kränkningarna var både mer omfattande och riktade sig direkt mot deras barn. Enligt skolan kände sig eleven tryggare efter samtal med skolpersonal, men även där skiljer sig uppfattningarna åt. Föräldrarna menar att eleven fortfarande kände sig otrygg.
Under höstterminen kom eleven alltmer sällan till skolan. Enligt föräldrarna på grund av att hen inte kände sig trygg där. Eleven bytte sedan skola på grund av detta.
Skolinspektionen konstaterar att skolan visserligen anmält två händelser samt genomfört en utredning. Men skolpersonalen och rektorn har inte anmält de upprepade signalerna från både eleven och föräldrarna om mobbing och inte heller en av kränkningarna de fick kännedom om. För detta riktar Skolinspektionen kritik mot Norrköpings kommun. Skolan borde också ha genomfört en mer grundlig utredning då elevens frånvaro ökade, särskilt då det enligt föräldrarna berodde på otrygghet.
Eftersom eleven slutat kommer Skolinspektionen inte att ingripa, men förutsätter att arbetet för att motverka kränkande behandling fortsätter och att de brister som konstaterats rättas till.
Barn- och elevombudet kommer nu att utreda förutsättningarna för skadestånd.