"Det här har vi längtat efter"

På fredagen togs det första spadtaget för Martin & Serveras nya lager i Åby. "Äntligen", säger Charlotta Gromulski, platschef.

Nu inleds markarbetet. Lars Stjernkvist, Charlotta Gromulski och Nils Rydh tog första spadtaget till Martin & Serveras nya lager på fredagen.

Nu inleds markarbetet. Lars Stjernkvist, Charlotta Gromulski och Nils Rydh tog första spadtaget till Martin & Serveras nya lager på fredagen.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-11-29 15:00

Företaget som är leverantör av mat, dryck och utrustning till restauranger och storkök i hela Sverige har haft verksamhet i Norrköping sedan 1980-talet och har i dag mer än 400 anställda i kommunen.

Lokalerna som de använder nu, på Blygatan på Ingelsta, byggdes redan 1964 och företaget har under flera års tid varit på jakt efter något nytt.

I våras presenterade de planerna för ett nytt klimatsmart lager på Ströbogatan i Åby och nu är markarbetet i gång.

På fredagen togs det första spadtaget av kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), Charlotta Gromulski, platschef för Martin & Servera i Norrköping och Nils Rydh, projektansvarig på Wilfast, som är fastighetsägare.

– Vi som arbetar på Martin och Servera i Norrköping har längtat efter det här. De nya lokalerna blir betydligt mer moderna och ändamålsenliga – både för medarbetarna och för den verksamhet vi driver, säger Charlotta.

Lagret kommer att bli drygt 31 000 kvadratmeter stort med ett fryslager på över 5 000 kvadrat och beräknas stå färdigt hösten 2021.

Företaget satsar mycket på hållbarhet och det nya lagret ska bli betydligt mindre energikrävande än det gamla. 

– Vi tar tillvara på den överskottsvärme som blir. Dessutom förbereds det för solceller på taket, säger Gromulski.

Innebär satsningen på ett nytt lager att ni behöver mer personal?

– Vi kommer ha samma personalstyrka som i dag så det är ingen förändring där.

Var det givet att ni skulle fortsätta i Norrköping eller funderade ni på att flytta verksamheten någon annanstans?

– Ja, det var i princip givet. Vi har ett bra logistiskt läge i Norrköping och våra medarbetare och kompetens är knutna till staden. Det var förstahandsvalet definitivt. 

Det nya lagret ska ligga på Ströbogatan i Åby och närheten till E4:an kommer göra det enkelt för lastbilarna att ta sig in och ut från lagret.

Lars Stjernkvist är glad över att företaget blir kvar i staden och hyllar den hållbara satsningen.

– Dels så tryggar det här jobb. Sedan är det roligt med ytterligare en nysatsning där man strävar efter att ställa om till mer hållbara lösningar och det är kul att företag i Norrköping går i täten där, säger han.

Martin & Serveras verksamhet i Norrköping är redan i dag omfattande, 150 bilar lämnar företagets lastkajer varje vecka, och det nya lagret ska bli knutpunkten i deras verksamhet i Sverige.

Charlotta Gromulski är nöjd med läget på Ströbogatan i Åby. "Närheten till E4:an gör att lastbilarna lätt kan ta sig in och ut", säger hon.
Charlotta Gromulski är nöjd med läget på Ströbogatan i Åby. "Närheten till E4:an gör att lastbilarna lätt kan ta sig in och ut", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!