Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det behövs någon som vill lyssna"

På boendet och träffpunkten Plåtslagaregaten 8 skapas genom berättandet ett sätt att mötas för äldre, anhöriga och allmänhet. Utställningen "När någon frågar: Våra minnen och berättelser" lyfter fram berättelser från förr.

Konstantin Economou vill att de äldres berättelser ska komma fram och lyssnas på.

Konstantin Economou vill att de äldres berättelser ska komma fram och lyssnas på.

Foto: Sarah Olsson

Norrköpings kommun2020-03-10 08:00

Bingo är mest populärt, berättar Susanne Hellman, ansvarig för Träffpunkten på Plåtslagaregatan 8. Runt 50 personer kan det komma då. Utställningen "När någon frågar: Våra minnen och berättelser" som nu tar plats i lokalerna hoppas hon ska locka ännu fler.

– Det väcker minnen och får igång samtalsämnen, säger hon.

Det är just det som är tanken med utställningen, berättar arrangörerna Konstantin Economou och Elisabet Cedersund som båda arbetar inom Linköpings universitet.

– Det finns ett uppdämt behov av att prata. Men det behövs någon som vill lyssna för att vilja berätta, säger Elisabet Cedersund.

I två fåtöljer kan besökarna slå sig ner vid ett litet bord under det dämpade skenet av en golvlampa. På en 8 millimeters-filmprojektor från 1950-talet visas filmklipp från gamla arkiv samtidigt som vi får lyssna till berättelser från förr. Det är de boende på det särskilda boendet på Plåtslagaregatan och besökare på Träffpunkten som har läst in dem. Bland annat finns en berättelse om den magiska juninatten 1959 då Ingo blev världsmästare i tungviktsboxning i New York. En kvinna berättar hur hennes man låg på golvet och lyssnade på grannens radio. Vinsten var fantastisk, men samtidigt tyckte kvinnan att det var synd att Floyd förlorade när de svartas kamp för sina rättigheter pågick i USA.

– Det ger också en spegling av Sverige på den tiden, vad folk tyckte och tänkte, att det fanns en medvetenhet kring detta som pågick i USA, säger Konstantin Economou.

Andra delar av utställningen är bilder och minnesobjekt, som gamla biobiljetter. Förhoppningen är att det ska sätta igång minnet och lusten att berätta hos de äldre som besöker den. Och en lust att lyssna hos de yngre.

– Berättande är en social situation. Vi tänker att det här ska kunna inspirera till det, säger Konstantin Economou.

Utställningen startar med en vernissage torsdagen 12 mars klockan 11.30. Sedan pågår den i två månader fram till den 7 maj och är öppen att besöka för alla som vill. Arrangörerna ser gärna att besökarna delar med sig av sina egna berättelser.

– Vi kommer ha två workshops, den 14 och 28 april klockan 13. Då kan man till exempel ta med sig om man har egen 8 millimeters-film så kan vi titta på den, säger Konstantin Economou. 

Vem vet, kanske blir det lika populärt som bingon?

Karta: Plåtslagaregatan 8
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!