Det var på lördagen som larmet om att en del av muren på Strömsholmen hade rasat kom. Det var en bit av muren som vetter mot Saltängssidan.
– Vår entreprenör var nere och spärrade av området med stålkäppar och plastband, säger Johan Lewander, landskapsingenjör vid samhällsbyggnadskontoret.
Under måndagen skulle mer permanenta avspärrningar komma upp, så folk inte kan ta sig ända fram till kanten.
– Vi kommer att dra det lite längre bakåt, med tanke att det är lite ihåligt under, säger Johan Lewander.
Ihåligheten finns precis i kanten där raset varit. Man ser ett tunt lager gräs och jord – och under det ser man hålrummet och in till de muddermassor som Strömsholmen är uppbyggd av.
En del av muddermassorna har dragits med av regnet i samband med att muren föll. Den senaste tidens regnande ses som en bidragande orsak till murraset.
Är det någon risk att delar av muren som finns kvar också rasar?
– Det är svårt att säga i dagsläget. Vi får titta på muren, vad som har hänt. Den är ganska gammal, över hundra år gammal, troligtvis. Den bör säkerställas, så inte fler sektioner rasar.
Vad tror du har orsakat det här?
– Jag tror att det är ålder. Konstruktionen är så pass gammal, så det har blivit sprickor, och sedan har det kommit in fukt i sprickorna och sedan har murbruket, betongen, spruckit sönder och rasat.
Muren ska tas bort helt när Strömsholmen framöver ska göras i ordning. Enligt projektledare Niclas Palmqvist påverkar det som hänt inte projektplanerna.