De springer för att hedra cancerns offer

Under torsdagskvällen går Sofialoppet av stapeln. För sjätte gången anordnas loppet till minne av de som gått bort i cancer och till förmån för de som drabbats av sjukdomen.

I fjol lockade Sofialoppet runt 1600 deltagare.

I fjol lockade Sofialoppet runt 1600 deltagare.

Foto: Per Hägerström

Norrköpings kommun2019-09-04 21:00

– Loppet kom till för att hantera en jobbig situation på en arbetsplats. Vi ville vända en tråkig situation till någonting positivt, säger Christian Forsmar som är en av loppets arrangörer. 

Sofialoppet startades av en grupp kollegor på Stadium efter att deras medarbetare Sofia Lindkvist gick bort i bröstcancer för sex år sedan. Från början var loppet tänkt som en intern aktivitet för arbetskollegorna, men idén spreds snabbt. Första året deltog 350 personer i loppet och sedan dess har antalet deltagare ökat varje år. I fjol deltog runt 1600 personer och till årets lopp är drygt 1700 personer föranmälda. Att Sofialoppet har blivit så populärt tror Christian Forsmar främst beror på den gemenskap och känsla som loppet förmedlar. 

– Det är en handling som vi gör ihop och som hyllar de som har gått bort i sjukdomen. Dessutom peppas de som kämpar mot sjukdomen idag. 

Sofialoppet utgår från Folkparken. På loppet startar alla samtidigt, oavsett ålder, något som enligt Christian Forsmar är unikt. Den som deltar kan välja att springa, jogga eller gå det fem kilometer långa loppet. Sofias son startar traditionsenligt loppet genom att tuta i en tuta och innan starten hålls en hyllningsminut, som istället för den sedvanliga tysta minuten består av en lång applåd. 

– Vi har valt att applådera istället, för att höja stämningen. Det är väldigt känslosamt för många, säger Christian Forsmar.

Sofialoppet har hittills samlat in över 1,2 miljoner kronor till Cancerfonden. Allting sköts ideellt av kollegorna på Stadium och flera sponsorer finns på plats med giveaway-gåvor till de som går i mål. 

– Vi uppmärksammar den som har den bästa tiden. Sofia var en tävlingsmänniska och det vill vi ta fasta på. Men det är inget lopp som handlar om att vinna och armbåga sig fram. Det är framförallt känslan vi vill förmedla och det viktiga är att vi får in pengar till Cancerfonden, säger Christian Forsmar.

Christian Forsmar hoppas att Sofialoppet kommer arrangeras många år framöver.

– Det är en fantastisk värme och kärleksfullhet i det här loppet. Många går härifrån med ny positiv energi. Jag tror det skulle vara saknat om vi skulle lägga ner det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!