Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De hoppas på vindkraft till Norrköping

Kommunalråden Lars Stjernkvist (S) och Karin Jonsson (C) som vill att Norrköping ska få vindkraft är positiva till Holmens planer.

Kommunalråden Karin Jonsson (C) och Lars Stjernkvist (S) hoppas att det snart ska lossna för Norrköpings del med vindkraft.

Kommunalråden Karin Jonsson (C) och Lars Stjernkvist (S) hoppas att det snart ska lossna för Norrköpings del med vindkraft.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-02-29 15:00

Efter det senaste bakslaget då konsortiet Vikboland Vind inte fick rätt i mark- och miljödomstolen, något som ska överklagas, växer frustrationen hos kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och Karin Jonsson (C), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Den politiska ledningen vill ha vindkraft i kommunen – men projekt efter projekt har fått nej i andra instanser.

Varför finns det ingen vindkraft i Norrköping? 

– Det beror nog mest på att vi ligger vid kusten, att det är så mycket miljökrav där, säger Karin Jonsson.

Natura 2000-områden, riksintresse för friluftslivet, tjädrar och havsörnar, det är sådant som gör det svårt att komma fram i det områdena, säger hon. Företagen vill vara längs kusten, där det blåser mest.

– Vi har varit positiva hela tiden, kommunen har aldrig sagt ifrån, och aldrig lagt in några veton, säger Jonsson.

Det största hotet mot rovfåglar är klimatförändringar, menar Lars Stjernkvist som också tycker att det är absurt att Vikboland Vind får nej för att flygutredningen, kopplad till flygplatsen, var för gammal. Att den var det berodde ju på att processen tagit lång tid. 

Han tycker att det är "surt" att lokala eldsjälar får kalla handen av samhället och tvingas slåss i domstol.

Lagstiftningen har tagit för lite hänsyn till klimatnyttan, menar Stjernkvist. Förra året kom det en ny förordning som ska göra det lättare att få igenom etableringar.

– Vi har fått höra av flera att länsstyrelserna gör olika bedömningar, att det varit en särskilt sträng tolkning här, säger Lars Stjernkvist.

Om Holmens tankar om att bygga på egen mark norr om Norrköping säger Jonsson:

– Det låter jätteintressant. Vi har pekat ut vissa områden där uppe där vi tycker att man skulle kunna ha vindkraft.

Stjernkvist hoppas också att Eon ska vilja bygga vindkraft i Norrköping. Och varför inte bygga vindkraft längs motorvägar och Ostlänken? säger Jonsson.

Stjernkvist är hoppfull om att det kommer att lossna också i Norrköping när man ser den dynamiska utvecklingen av energiomställningen i landet.

Kommunen har en andel i Vikboland Vind genom Norrevo och Nodra, vilket blivit möjligt genom ändrade ägardirektiv, för att av ekonomiska skäl och miljöskäl kunna vara med och påskynda omställningen. 

Kommunen utreder också om man ska ha någon egen elproduktion, med tanke på solceller och vindkraft, eller om det är näringslivet som ska stå för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!