När kommunstyrelsen i Norrköping höll en boksluts- och omvärldsdag i förvaltningshuset Rosen, med presidierna i alla nämnder, blickade man både bakåt och framåt.
– Vi visste när vi gick in i 2019 att det skulle bli första året i en rad av år då vi kommer att kämpa med ekonomin, på grund av stagnerande intäkter, och, inte bara i Norrköping, utan generellt sett, ökade kostnader, både för skola, förskola, men också för äldrevård och äldreomsorg, sa Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsen ordförande.
– Därför vidtog vi en del åtgärder redan hösten 2018, där vi sa att vi måste redan tidigt försöka bromsa och hålla tillbaka kostnader, för att försöka ta oss igenom det här på ett så bra sätt som möjligt.
– När vi nu ser resultatet för 2019 så kan vi konstatera att det gjorts ett otroligt bra jobb, och det är alla anställdas och alla förtroendevaldas förtjänst, som hållit i kostnaderna.
– Vi går in i 2020 men också i det fortsatta budgetarbetet med något bättre förutsättningar än vad vi trodde när vi tog budgeten 2019, därför att vi har sänkt kostnaderna mer än vad vi hade vågat hoppas på, sa Lars Stjernkvist.
Än så länge är bokslutet fortfarande preliminärt.
– Det är ett ekonomiskt bra resultat 2019, för alla våra resultatnivåer. Det var ingen nämnd som gick back. De sista tio åren har det bara hänt två gånger, att alla nämnder gått plus, säger Petter Skill, ekonomidirektör i kommunen.
Framåt är det fortfarande ett tufft läge, för Norrköping och övriga kommun-Sverige, men den goda utveckling av ekonomin som Norrköping har haft under lång tid gör utmaningarna här mindre än många andra kommuners som har det tuffare, säger Skill.
Coronaviruset har dykt upp som ett nytt orosmoln. Börsen har gått ned, men då kommunens innehav där är långsiktigt är det inte det som oroar mest med covid-19.
– Däremot kan det påverka sysselsättningen och världshandeln, och gör det det och om det då påverkar arbetade timmar som är den största basen för kommunala intäkter, då kan det påverka kommande intäkter, säger Petter Skill.
Sverige är en liten exportberoende nation. Går det dåligt för de länder Sverige handlar med påverkar det export- och tjänsteföretagen. Det är den mekaniken som gör att det kan bli sämre.
– Det skulle inte vara speciellt kul, eftersom vi har stora demografiska utmaningar framåt, om det dessutom blir ett fall i skatteintäkterna utifrån det, säger Petter Skill.