Boende i Klinga by protesterar

Jerney Kovac ingår i den samverkansgrupp i Klinga by som kämpar mot planerna.

Klinga by, med Bullerbykänsla.

Klinga by, med Bullerbykänsla.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-09-30 08:00

– De säger att de försöker gå oss till mötes genom att flytta på de stora byggnationer som skulle komma precis bakom våra hus. Det presenterades som att de skulle ha ansträngt sig. Vår hållning är att vi är inte ens nära i det här läget, säger Jerney Kovac.

Flera faktorer spelar in, en viktig sådan är att man måste ifrågasätta om det är riktigt att exploatera god åkermark, säger han.

– Vi anser och tror att det finns alternativa placeringar för de här etableringarna, där det inte skadar åkermark och där det inte stör boende.

Han efterlyser en tydlig redogörelse för varför föreslagna alternativ för lokalisering inte kan tas i beaktande.

Och om det är så som kommunen påstår att det är så stor efterfrågan från många företag om att få etablera sig i Norrköping att det är nödvändigt att offra åkermarken, så måste kommunen ta ansvar för de konsekvenser som då drabbar de boende, menar han.

Det kan man göra genom att lägga om planerna på sådant sätt att de boende finner förändringen acceptabel eller genom att erbjuda utlösen. Som projektet ser ut just nu drabbas de boende hårt såväl vad avser boendemiljö som ekonomi, menar Kovac. 

– De flesta som har flyttat ut hit har gjort det för att det rådde helt andra förutsättningar.

Man köpte tomterna av kommunen och blev inte informerade om att det fanns planer på verksamhetsetablering, säger han. När villorna byggdes var det restriktivt med att det skulle vara en lantlig känsla, i Bullerbyanda. Nu ska de öppna fälten ersättas av ett stort industriområde. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!