Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blåser nytt liv i Krogar mot knark

Projektet Krogar mot knark har legat på is några år men nu är det på gång igen och den här gången ska hela länet involveras. "Att gå på krogen ska inte vara livsfarligt utan roligt", säger Petra Isaksson, samordnare för det drogförebyggande arbetet i Norrköpings kommun.

Petra Isaksson berättar att kommunen och polisen bestämt sig för att blåsa nytt liv i projektet Krogar mot knark.

Petra Isaksson berättar att kommunen och polisen bestämt sig för att blåsa nytt liv i projektet Krogar mot knark.

Foto: Åsa Hanell

Norrköpings kommun2020-01-06 16:00

Norrköping är en av de städer i Sverige som varit anslutna till det nationella projektet Krogar mot knark.

Syftet är minska våld och kriminalitet i krogmiljöer och att krogpersonal och besökare ska känna sig trygga på krogen.

De senaste åren har projektet legat på is lite i Norrköping men nu har kommunen och polisen bestämt sig för att blåsa nytt liv i det.

– Det finns ett stort intresse från polisens sida att köra igång det här igen och jag har velat det hela tiden. I samband med polisens omorganisation så började vi prata om att ta ett nytt grepp och det gör vi nu, säger Petra Isaksson.

Konceptet går ut på att krogpersonal utbildas och får lära sig mer om narkotikarelaterade frågor, hur påverkade människor kan bete sig och hur personalen ska agera i olika situationer.

– Narkotika finns, det vet vi och det drar med sig olika typer av problem. Krogar mot knark är en trygghetsskapande insats för personalen som jobbar på krogar och för de vanliga besökarna som går ut för att ha kul och inte tar narkotika. De ska inte behöva utsättas för de här problemen och riskerna som narkotikan för med sig.

Projektet handlar också om att skapa nätverk, att krogarna ska stötta varandra och att stärka relationen mellan polis och de som arbetar inom krogbranschen.

– Man samarbetar så att det blir lätt för krogpersonal att ta kontakt med kommunen och polisen när något inträffar. Är det riktigt akut ringer de förstås 112 men annars finns poliser som är kopplade till det här arbetet som de kan ta kontakt med. Tanken är att man ska bygga relationer och skapa kontakter som underlättar arbetet och att dela med sig av erfarenheter, sådant som man sett har fungerat väl. 

Den här gången handlar det inte bara om Norrköping utan förhoppningen är att fler städer i länet ska hänga på och att man kan skapa ett länsövergripande nätverk för att arbeta med de här frågorna.

–  Vi har lanserat den här idén i länet och flera kommuner är intresserade av att vara med. Det första steget var att ha en utbildning för oss i samordnarnätverket, för polisen och alkoholinspektörerna. Nästa steg blir att utbilda krögarna och det ska vi sätta igång med under våren, säger Petra Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!