Biblioteket har laddat med pristagarböcker

Folkbladet var på plats i Stadsbiblioteket när hela två litteraturpristagare tillkännagavs på torsdagen.

Marita Hjärpe, bibliotekarie och Ola Gustafsson, 1:e bibliotekarie, med böcker av nobelpristagaren Peter Handke, något man har gott om på stadsbiblioteket.

Marita Hjärpe, bibliotekarie och Ola Gustafsson, 1:e bibliotekarie, med böcker av nobelpristagaren Peter Handke, något man har gott om på stadsbiblioteket.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-10-10 15:18

Efter Metoo-skandalen i Svenska akademien som briserade strax efter att nobelpriset i litteratur tillkännagivits 2017 blev 2018 ett år utan litteraturpris. Men efter detta har akademien återuppstått i en annan form och på torsdagen väntar personal på Norrköpings stadsbibliotek på tillkännagivandet av två litteraturpristagare.

Det är alltså i denna kontext man ska se årets priser. Flera författare som nämnts i förhandssnacket har till och med uttryckt tvekan om man överhuvudtaget vill ha litteraturpriset i skenet av allt som hänt: ett exempel på detta är den kanadensiska författaren Joyce Carol Oates.

– Jag tror att statusen på litteraturpriset har sänkts temporärt på grund av det här. Årets pris blir en slags mätare på om akademien har lyckats få tillbaks förtroendet, säger Mats Granberg, projektledare för Litteraturscen Norrköping på Stadsbiblioteket strax innan tillkännagivandet.

Så slår klockan ett och vinnarna presenteras. Det blir två europeiska författarskap som belönas denna gång: 2018 års pris tilldelas polska Olga Tokarczuk medan österrikaren Peter Handke får priset för 2019. Akademins motivering för Handke lyder: "för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet".

– Jag är lite överraskad över Handke som varit väldigt omstridd politiskt. Men det är en väldigt bra författare, det är ingen tvekan om det, säger Ola Gustafsson, 1:e bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

När det gäller Olga Tokarczuk (född 1962) får hon priset "för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform". Mats Granberg är väl bekant med hennes författarskap och har också träffat henne; han nämner särskilt den tidiga romanen "Daghus, natthus" samt hennes senaste: "Jacobsböckerna".

– Den förstnämnda behandlar gränsförflyttningar i Polen efter andra världskriget medan "Jacobsböckerna" handlar om en sekt på 1700-talet och i den går hon igenom hela Polens idéhistoria. Lika hyllad som hon var för "Daghus, natthus" av dåvarande regim, lika hatad har hon blivit av den nya regimen för sin senaste.

Olga Tokarczuk har figurerat flitigt i förhandstipsen medan Handke gått under radarn denna gång.

– Vi har några få av Olga Tokarczuk men nästan samtliga av Handkes översatta böcker här på biblioteket. Om en halvtimme är förmodligen allt vi har av Peter Handke utlånat, avslutar Ola Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!