Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslut som underlättar för fastighetsbolag i coronatid

Fastighetsbolag som drabbas av coronakrisen kan nu få längre tid på sig att uppföra en byggnad på mark de köpt av kommunen.

Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden, som nu beslutat om att fastighetsbolag som köpt kommunal mark kan få längre tid på sig att bygga i coronatider.

Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden, som nu beslutat om att fastighetsbolag som köpt kommunal mark kan få längre tid på sig att bygga i coronatider.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköpings kommun2020-04-11 14:00

Det har samhällsplaneringsnämnden i Norrköping tagit beslut om. 

Förutsättningarna i de olika avtalen kan variera, men när kommunen säljer mark finns det en byggnadsskyldighet för köparen. Hur lång tid företagen har på sig att börja bygga varierar.

– Det kan vara cirka två år – då ska man ha uppfört en färdig platta eller en stomme på en byggnad, för vi vill säkerställa att de som köper mark verkligen bygger på den, säger Henrik Haugness, enhetschef exploatering vid samhällsbyggnadskontoret.

I avtalet brukar det ingå att om man inte klarat av det inom tiden så kan det vara ett vite som utfaller. Hur stort vitet är kan variera, beroende på hur stor fastigheten är. 

– Det fanns ett beslut från stadsplaneringsnämnden från 2018, att man kunde förlänga upp till åtta månader, men efter det skulle vitet dubblas. Efter tolv månader skulle vitet tredubblas, säger Henrik Haugness.

– Men med de tider som är nu är det många omständigheter som företagen inte överhuvudtaget kan råda över. Det kan vara ekonomi eller personalbrist, eller materialbrist.

Det kan vara så att de köpt en tomt och sedan kan de helt enkelt inte bygga, med anledning av coronakrisen, säger Haugness.

– Då är beslutet att vi har rätt att förlänga den här tiden för när byggnaden ska vara uppförd, utan att det påverkar vitet. Vi ska ändå ha ett vite som trillar ut någon gång, man kan inte förlänga hur länge som helst, men det blir inte dubbelt eller tredubbelt vite, utan vi följer avtalet och vi kan skjuta på tiden.

– Skulle det varit två år och de säger att nej, vi klarar inte det, vi behöver ett halvår till, då har nämnden nu delegerat till mig som enhetschef att ge dem ett halvår till. De får längre tid på sig att uppföra byggnaden, säger Henrik Haugness.

För att sammanfatta det hela:

– Om företagen drabbas av coronaeffekter får de längre tid på sig att uppföra byggnaden, säger Henrik Haugness.

– Tidigare har vi tagit ett beslut om att om man får tillstånd att bygga på en mark så ska man starta bygget under en ganska kort tid, annars kan vi köpa tillbaka marken, och vill du förlänga det får du betala extra mycket pengar, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

– Men nu i dessa tider har vi sagt att den här regeln tar vi nu bort, för vi tror att det kommer att bli en viss nedgång, en större osäkerhet, kanske svårare att få banklån, och en längre beslutsprocess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!