Beskedet: Klartecken för ny kaj och kanaler

Mark- och miljödomstolen ger klartecken för byggnation av ny kaj och kanaler i stadsdelen Inre hamnen.

Mark- och miljödomstolen säger ja till kaj och kanaler i Inre hamnen.

Mark- och miljödomstolen säger ja till kaj och kanaler i Inre hamnen.

Foto: Erick Arango Marcano

Norrköpings kommun2019-11-26 18:00

Mark- och miljödomstolen har den 25 november meddelat beslut till Norrköpings kommun som innebär att domstolen ger tillstånd till att påbörja byggnation av ny kaj och kanaler i stadsdelen Inre hamnen.

Tillstånd ges också för byggnation av bland annat bryggor, nya hus som placeras i vatten, utfyllnad i vatten, samt för tillfällig sänkning av grundvatten. 

Beslutet innehåller också villkor för byggnationen när det gäller buller, grumling av vatten och utsläppshalter av olika ämnen via renat länsvatten, samt regler för hur kontroll och uppföljning ska utföras.

– Vi är väldigt glada över det här beslutet, som är avgörande för att vi ska kunna driva projektet vidare,  säger Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen, Norrköpings kommun.

– Det mark- och miljödomstolen prövar i sitt beslut är om kommunens och projektets intressen är förenliga med miljöskyddet och olika sakägares intressen. De har kommit fram till att de är det, vilket kan ses som en milstolpe för Inre hamnen, säger Fredrik Wallin.

Beslutet innebär att tidplanen för projektet Inre hamnen är oförändrad och att det kontinuerliga och långsiktiga arbetet kan fortsätta som planerat. 

Nästa steg i projektet blir att jobba vidare med detaljerade tidplaner och detaljprojektering av kaj, kanaler och andra anläggningar.

Entreprenören Svevia är sedan tidigare upphandlad för att utföra pålnings- och spontningsarbeten för kaj och kanaler. Arbeten med kajproduktionen kommer inledas under våren 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!