"Vi är mitt i en dödlig pandemi och det är viktigt att vi förstår intentionen med regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och agerar för att det som åsyftas ska förverkligas – att smittspridningen begränsas och att så få som möjligt dör. Det är en självklarhet för Svenska kyrkan i Norrköping att vara med och ta ansvar", står det på kyrkans hemsida.
Svenska kyrkan i Norrköping har beslutat att tillämpa en riktlinje om tio personer, oavsett lokal, när det gäller deltagande vid förrättningar – dop, vigslar och begravningar – som normalt samlar ganska många människor.
Riktlinjen, som gått ut till begravningsbyråerna, gäller tills vidare från och med den 31 mars.
Det har varit mycket diskussion om det här med 50 personer, säger kyrkoherde Thomas Wärfman. Det är ett mått på när det blir olagligt, påpekar han, det betyder inte att det är lämpligt att samla upp till 49 personer. Vid begravningar, med 30-40 personer, handlar det ofta om tillresta människor, från andra platser i landet, och riskgrupper.
– Vi hamnar i väldigt motstående intressen. Dels det fullkomligt naturliga intresset att enskilda människor behöver kunna ta avsked när någon har dött, och samtidigt intresset att hindra en dödlig pandemi, säger Thomas Wärfman.
Han har den djupaste förståelse, säger han, för människor som hamnar i fruktansvärda situationer när de inte kan ta avsked av sina avlidna, och kanske inte kunnat besöka personen på sjukhus. Men i tider när människor ligger i respiratorer och dör måste kyrkan agera, menar Wärfman som själv känner en person som nu ligger i respirator på grund av covid-19.
– Vi säger i kyrkan att vi vill begränsa begravningsgudstjänsterna till de allra närmaste, ett tiotal, det är inte ett exakt mått, skulle man vara fjorton i familjen, så är man väl det.
Prästen ska i samtal med anhöriga utforma gudstjänsten utifrån riktlinjen. I vissa fall kan man kanske ordna så enskilda personer kan få ta avsked före eller efter en begravning. Enligt Wärfman har man inte utrustning för att låta anhöriga följa begravning på distans, men anhöriga som själva vill filma kan göra det.
Det kommer många avbokningar på dop just nu. Vill man ha ett dop går det bra, men med en liten skara gäster enligt riktlinjen. Samma gäller vigslar.
Alla gudstjänster är inställda, istället spelar man in digitala gudstjänster.