Avslag för slakteri i Norrköping

Efter länsstyrelsens beslut om att inte ge slakteriföretaget tillstånd till verksamhet på Händelö avslås nu även företagets överklagan.

Mark- och miljödomstolen avslog företagets överklagan.

Mark- och miljödomstolen avslog företagets överklagan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköpings kommun2019-10-05 15:00

Det var i januari i år som Länsstyrelsen i Östergötland avslog en ansökan från ett företag om att få tillstånd till ett kycklingslakteri, avloppsanläggning och fordonstvätt på Händelö. Enligt ansökan skulle verksamheten innefatta en årlig maximal slaktvikt av 80 000 ton kyckling.

Länsstyrelsen angav som orsak att den planerade verksamheten inte är förenlig med miljökvalitetsnormerna när det gäller Loddbyviken och Pampusfjärden. Beslutet överklagades dock till Mark- och miljödomstolen av företaget med hänvisning till ändrade förutsättningar. 

Bland annat betonar företaget att Norrköpings kommun erbjudit bolaget att avleda det renade avloppsvattnet från verksamheten till Slottshagens reningsverk för ytterligare rening. Man återkallar därför också en del i den ursprungliga ansökan om utsläpp till Loddbyviken.

Den 1 oktober kom beskedet att överklagandet avslås av Mark- och miljödomstolen. I domen konstateras att huvudfrågan rör det renade vattnet och överledningen till Slottshagens reningsverk som skulle innebära ett tillskott på 3 till 4 procent av den totala belastningen på avloppsreningsverket.

Mark- och miljödomstolen menar att det saknas underlag för hur reningen vid avloppsverket kan påverkas av eventuella rester av rengöringskemikalier samt för påverkan på ledningsnätet. Det ska tilläggas att kommunala Nodra AB (som driver Slottshagens reningsverk) inte har några invändningar mot det extra tillskottet av processavloppsvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!