Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avråddes resa för coronarisk – ersätts inte

En kvinna i Norrköping avråddes av sin läkare att resa till norra Italien på grund av coronautbrottet. Men resebyrån nekar henne ersättning.

Trots att kvinnan avråtts att resa av sin läkare nekade researrangören hennes ersättning. Nu har hon anmält ärendet till Allmänna reklamationsnämnden.

Trots att kvinnan avråtts att resa av sin läkare nekade researrangören hennes ersättning. Nu har hon anmält ärendet till Allmänna reklamationsnämnden.

Foto: Fredrik Persson/TT

Norrköpings kommun2020-03-11 06:45

Drygt 28 000 kronor hade kvinnan och hennes resesällskap betalat för skidresan till norra Italien. Tre dagar innan avresa, den 26 februari, avbokade kvinnan på grund av coronautbrottet i regionen. Kvinnan, som tillhör en riskgrupp, hade avråtts av sin läkare från att resa, vilket hon även hade intyg på. Hon ville sedan ha ersättning för hela beloppet, men resebolaget nekade. Kvinnan har nu gått vidare och anmält saken till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

På grund av coronautbrottet är det många som undrar vad som gäller vid avbokade eller inställda resor. Konsumentverket har därför sammanställt information om detta, något som blivit mycket välläst. Sedan informationen publicerades i deras frågeforum för en dryg månad sedan har frågan "Avboka min resa på grund av coronaviruset?" fått över 28 000 visningar. Det kan jämföras med informationen om sandstormen på Kanarieöarna i februari som fick drygt 800 visningar.

Så vad gäller? Enligt lag har den som köpt en paketresa rätt till full återbetalning om Utrikesdepartementet avråder från resa till området. UD gick ut med en sådan avrådan för norra Italien med anledning av coronaviruset den 6 mars. Om man tillhör en riskgrupp och har läkarintyg som säger att man inte bör åka på resan har man också rätt till full ersättning – även om UD inte gått ut med en generell avrådan.

Om man endast har bokat flygbiljetter gäller dock inte paketreselagen. Möjligheterna att få tillbaka pengar beror då på flygbolagets villkor. Om UD avråder från resmålet bör man dock kunna kräva att flygbolaget ska återbetala flygbiljetten om man vill avboka, enligt Konsumentverket. Svårare kan det bli med merkostnader, såsom hotell och hyrbil, då coronautbrottet kan räknas som "extraordinära omständigheter" och flygbolag då inte behöver betala ersättning.

– Det bästa är att kontakta de olika aktörerna och se vad som gäller för avbokning, säger Karolin Kuhn, juridisk rådgivare vid Konsument Europa.

– Det verkar ändå som att det löser sig för många. Många har kontaktat oss, men det löser sig ofta då flygbolagen erbjuder alternativ, säger Karolin Kuhn.

Om en paketresa ställs in ska ersättning betalas ut. För flygbiljett gäller återbetalning eller ombokning.

Om man inte kommer överens med företaget rekommenderar Karoline Kuhn att, precis som kvinnan i Norrköping gjort, vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!