Avgifter på vatten och avlopp höjs

Från den 1 januari höjs avgiften för vatten och avlopp med sex procent i Norrköpings kommun. Enligt Nodra beror höjningen på behovet av förbättring av ledningsnätet.

Behovet av att förbättra ledningsnätet i Norrköping är en orsak till den sexprocentiga höjningen av avgiften på vatten och avlopp som görs från den 1 januari.

Behovet av att förbättra ledningsnätet i Norrköping är en orsak till den sexprocentiga höjningen av avgiften på vatten och avlopp som görs från den 1 januari.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-10-06 15:00

På fredagen meddelade det kommunala vatten- och avfallsbolaget Nodra AB att avgifterna för vatten och avlopp i Norrköpings kommun kommer att höjas med sex procent från och med den 1 januari 2020. Orsaken till höjningen är ökade kostnader på grund av "förnyelse och förbättring av ledningsnätet i Norrköping". Dessutom ändras kraven på kapaciteten i och med att staden och kommunen utvecklas.

Enligt Nodra innebär detta en årlig höjning från 5 480 till 5 811 kronor (331 kronor) för en genomsnittsvilla med en vattenförbrukning på 150 kubikmeter per år och som är ansluten till vatten samt spillvatten. Då ska man dock komma ihåg att man höjde med sex procent även förra årsskiftet så fram till siste december 2018 var kostnaden 5 171 kronor per år.

Michael Botvidsson, VA-chef på Nodra, förklarar bakgrunden till höjningen.

– Vi inser att vi inte kan lämna över det dåliga ledningsnätet till nästa generation. Nu ser vi att det kommer att behövas en årlig höjning av avgiften för att kunna byta ut ledningarna vartefter. Vi räknar med sex procent per år men det beror lite på kostnadsutvecklingen, säger Michael Botvidsson som tillägger att Nodra nu fått godkännande att lägga 100 miljoner per år på detta arbete.

Nodra genomför undersökningar på ledningsnätet genom bland annat filmningar för att bedöma var det behövs åtgärder.

I nuläget är det endast brukningsavgifterna som påverkas, anläggningsavgifterna förändras inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!