"Att få EWK-priset är mäktigt"

Satirtecknaren och illustratören Karin Sunvisson får årets EWK-pris.

Norrköpings kommun 4 november 2019 15:00

Årets EWK-pris går till satirtecknaren och illustratören Karin Sunvisson, bosatt i Örebro och Belgrad.

– Att få EWK-priset är mäktigt. EWK är en av våra absolut främsta tecknare genom tiderna. Hans storhet, anser jag, ligger i att han vågar nyttja satirbildens hela känsloregister. Vissa bilder är väldigt mörka. Den som känner till vad jag gör förstår att det tilltalar mig. EWK är aldrig tramsig utan tar satiren – och de ämnen han tolkar i bild – på allvar, säger Karin Sunvisson.

Likt EWK ger Sunvisson betraktaren stort förtroende att uttolka bilderna, utan ackompanjerande text. 

Juryns motivering: "Med en egensinnig och spännande idé som grund skapar Karin Sunvisson detaljerade och mästerligt utförda teckningar. De visar på djup förståelse för bilders kraft, komplexitet och budskap. Tekniken spänner från blyerts till bilder utförda helt digitalt, och även rörlig bild. Karin har hela tiden drivits av att berätta om och undersöka förutsättningen för satiren som bildgenre och satirtecknarna som aktörer på tryckfrihetens allra yttersta gränspost."

– Det känns angeläget att ge priset till en fantastisk tecknare som också undersöker satirens möjligheter och satirtecknarnas förutsättningar i vår tid då yttrandefriheten på många sätt står på spel, säger Helle Klein, chefredaktör, Dagens Arbete.

EWK-priset delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till tecknare som verkar i Ewert Karlssons anda. Karin Sunvisson är den 16:e i raden av tecknare som fått ta emot priset.

Priset delas ut 16 november på Arbetets museum. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa