Åtalad blottare dök inte upp i rätten

Serieonanisten dök inte upp i rätten. 13 personer satt och väntade på honom.

45-åringen har sexofredat cirka 40 kvinnor på bussar, spårvagnar  och pendeltåg. Häromdagen dök den åtalade mannen inte upp i tingsrätten.

45-åringen har sexofredat cirka 40 kvinnor på bussar, spårvagnar och pendeltåg. Häromdagen dök den åtalade mannen inte upp i tingsrätten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrköpings kommun2019-09-07 06:45

– Tack för att du kunde komma med kort så kort varsel, säger domare Linn Sederström till tolken som åkt drygt tio mil för att hinna i tid till tingsrättsförhandlingen.

Men tolken behövde inte ha stressat till Norrköping denna dag. 45-åringen, som behöver tolkhjälp och som står åtalad för att ha sexofredat unga tjejer, dyker inte upp.

Totalt 13 personer sitter inne i rättssalen och väntar på den misstänkte. Och fler väntas hit vid nästa åtalspunkt.

– För en vecka sedan sa han att han skulle komma, berättar försvarsadvokat Johan Gezelius.

Idag har han inte hört något från sin klient.  

– Största problemet just nu är att inte den åtalade är här, konstaterar rättens ordförande som har en tingsnotarie samt tre nämndemän vid sin sida.

Bredvid åklagaren sitter tre offer som tvingats ta ledigt från universitet och jobb och som åkt långt för att komma hit och berätta vad de råkat ut för. Med på videolänk från Göteborg är en fjärde kvinna i 20-årsåldern som också var med på nyårsnatten när den misstänkte 45-åringen onanerade och visade sitt kön för dem på Resecentrum.

– Ingen bra start på året, säger en av tjejerna efteråt.

Rättegången börjar med en paus. Domaren, åklagaren och försvarsadvokaten försöker få tag på den åtalade. Ingen lyckas.

– Hans nummer är avstängda, säger Linn Sederström.

Varken försvarsadvokat eller åklagare anser att det är olämpligt att hålla förhandling utan den åtalade. 

– Så vi måste tyvärr ställa in dagens förhandling, säger Linn Sederström och framhåller att den åtalade kommer att få betala 4000 kronor i vite för att han inte kom hit.

– Vi får kalla honom på nytt, jag ber om ursäkt för detta.

Den 45-årige mannen är tidigare dömd för den här typen av brott. I december 2018 dömdes han för sexuellt ofredande på unga tjejer i fyra fall. Påföljden blev fängelse i två månader samt att han skulle betala skadestånd på mellan 5000 och 8000 till de drabbade tjejerna.

45-åringen har tidigare, vid minst två tillfällen, behandlats för diagnos exhibitionism vid centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset samtidigt som han haft skyddstillsyn. Men tydligen har inte detta hjälpt då han fortsatt sexofreda unga kvinnor efter samtliga domar.

De fyra unga tjejerna som ofredades av 45-åringen på nyårsnatten hade ingen aning om att samme man gjort exakt samma sak mot massa unga kvinnor innan detta. De visste inte heller att han även stod åtalad för att utfört samma brott på en tioårig flicka, bara ett par veckor innan de stötte på honom. Även fallet med tioåringen skulle avgöras i tingsrätten idag.

En av tjejerna frågar vad som händer nästa gång om han inte dyker upp i rätten.

– Ska vi behöva åka hit för att sitta och vänta på honom igen. Hur många gånger kan det bli så här?

Domaren har inga svar på det men säger att det finns andra åtgärder att ta till om han inte kommer hit.

– Med tanke på att han gjort så här tidigare så borde man ta det på stort allvar och se till att hämta honom, säger en tjej till Folkbladet efter den inställd förhandlingen.

Hon bor i Jönköping och var tvungen att ta ledigt från högskolan.

– Sånt slöseri med tid, säger hon och får medhåll av sin vän som också åkt långt för att vittna.

En kvinna som jobbar som vittnesstöd och som ofta är på Norrköpings tingrätt säger att det är vanligt att åtalade och vittnen uteblir från förhandlingar.

– Det händer flera gånger i veckan. Tänk vad det kostar samhället.

Lite fakta om den åtalade

2006 dömdes han till fyra månaders fängelse efter att ha sexuellt ofredat 13 kvinnor. Han utvisades ur Sverige förbjöds att återvända innan december 2010. 

I juni 2015 dömdes han för nya sexbrott mot 13 unga kvinnor. Han fick skyddstillsyn. Under skyddstillsynen begick han nya sexbrott på spårvagnar och bussar i Norrköping. 

I september 2016 dömdes han till tre månaders fängelse efter att ha sexofredat fem unga kvinnor. 

I maj 2017, dömdes han för misshandel på sin fru. 

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!