Arabisk bokmässa intar Norrköping

Ett sätt att skapa integration. Det är syftet med att Norrköpings bibliotek håller arabisk bokmässa i helgen.

Fatima Malik är en av initiativtagarna till den arabiska bokmässan.

Fatima Malik är en av initiativtagarna till den arabiska bokmässan.

Foto: Ellen Stark Theander

Norrköpings kommun2019-11-06 16:00

Fatima Malik är bibliotekarie och en av initiativtagarna till arrangemanget. Hon berättar att det handlar om att försöka uppmuntra till integration –  åt två håll. Enligt henne handlar det inte minst om att öppna ögonen för vilket stort utbud det finns av arabiska författare att upptäcka. Men det handlar också om att skapa integration mellan arabisktalande Norrköpingsbor och de med svenska rötter –  och på så sätt skapa ett större kulturutbyte än vad som finns idag.

–  Vi som jobbar här har tänkt på att det finns många arabisktalande i stan och vi tycker att det är väldigt viktigt att jobba med integrationen, säger Fatima Malik. 

Under dagarna två, med start under fredagen den åttonde november, kommer biblioteket bjuda in till poesiuppläsning, konstutställning, sagostund, barnteater och mycket mer. 

Bokställ med böcker på tre språk (svenska, engelska och arabiska) finns att tillgå för den som vill botanisera i nya författare, berättar Fatima Malik. 

Norrköping är först i länet med att ha en arabisk bokmässa. Men Fatima hoppas att det kan bli ett återkommande fenomen. 

–  Jag hoppas ju att det kommer många. Om det gör det hoppas vi kunna ha det fler gånger, säger Fatima Malik.

Utbudet under helgen är stort och varierande. Bland annat kommer författaren Kadhim Alwaheed och berättar om sin nya bok och läser poesi. Utöver det ska det också hållas föreläsningar och sagostund för de yngre. 

–  Vi vill att det ska finnas något för alla, säger Fatima Malik.

Karta: Norrköpings stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!