Redan efter förlossningen för tre år sedan hade kvinnan svåra nervsmärtor. Under nästan två års tid sökte hon sedan upprepade gånger vård – utan att få rätt diagnos. I anmälan till IVO beskriver kvinnan hur hon upplever att vårdpersonalen ignorerade hennes smärtor och hur hon utsattes för smärtsamma och verkningslösa behandlingar. Först efter över 1,5 år sattes rätt diagnos. Genom undersökning och 3D-ultraljud kunde en läkare då konstatera levatorskador – en förlossningsskada som innebär att de muskler som håller uppe hela bäckenbotten skadats.
I anmälan beskriver kvinnan vilka konsekvenser skadan och den sena diagnosen fått för henne: hon har inte kunnat sitta på en stol utan att känna smärta, hon har fått led- och ryggproblem och inte kunnat arbeta under lång tid.
Enligt kvinnan är det ännu oklart hur den nuvarande behandlingen av skadan påverkas av att diagnosen ställdes efter två år och att behandlingen påbörjades först då. Kvinnan menar att smärtorna borde ha utretts mycket tidigare och att det dröjde 1,5 år innan vården gjorde rätt och skickade remissen till rätt instans. Hon anmäler därför två läkare, en fysioterapeut och en klinik till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten ska nu ta ställning till anmälan.
Levatorskador är en förlossningsskada som innebär att levatormusklerna slits av, helt eller delvis, från sina fästen mot pubisbenet. En av tio kvinnor som föder vaginalt beräknas få skadan.