Allt är sig likt här - nästan...

Det här vykortet skickades från Norrköping till Nyköping 1922, men det mesta ser likadant ut.

Dalsgatan som den såg ut för länge sedan.

Dalsgatan som den såg ut för länge sedan.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-11-25 08:00

Bild från förr

Ännu ett vykort från Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling.

Den här gången kan man se en vy från centrala Norrköping, närmare bestämt Dalsgatan med backen upp mot nuvarande De Geersgymnasiet, som skymtar mitt i bilden.

Tidigare gick backen under namnet "Lärkabacken", med tanke på att gymnasiet tidigare hette Högre allmänna läroverket och var man elev där, så gick man på "Lärka".

Därav alltså smeknamnet Lärkabacken, men det lär inte användas av så många längre, kan vi misstänka.

Det finns dock fortfarande en rest av namnet sparat för framtiden, nämligen "Bostadsrättsföreningen Lärkabacken" som ligger i anslutning till den här backen.

Läroverket invigdes 1868, så när det när bilden togs, runt 1920, hade skolan redan varit i bruk i många år.

Och det är många blivande kändisar som varit inskrivna som elever på den här skolan, bland annat Gustaf "Topsy" Lindblom, som tog OS-guld i tresteg 1912 och senare drev danspalatset Nalen i Stockholm.

Vidare författaren och konstnären Albert Engström, konstnären Einar Nerman, radioprofilerna Sven Jerring och Pekka Langer och Hannes Alfvén, som blev Nobelpristagare i fysik 1970 samt Bengt Danielsson, som var med på Kon-Tiki-expeditionen 1947.

Det mesta är sig likt än idag, av det man ser på vykortet från 1920-talet. Det vita huset till vänster är dock rivet och själva backen är fortfarande hel och ren och saknar den mittsträng som finns där numera, för att särskilja trafiken som går upp och ner i backen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!