Akut brist på familjehem i Norrköping

Det har blivit allt svårare att rekrytera familjehem och nu är bristen i Norrköping värre än på länge.

Norrköpings kommun 17 oktober 2019 14:00

Det har blivit allt svårare att rekrytera familjehem de senaste åren. I fredags gick familjehemsenheten ut med en vädjan på Norrköpings kommuns hemsida med rubriken "Akut brist på familjehem". Sammantaget letar man just nu efter omkring tio familjer som kan ta emot syskonpar.

Det har alltså under en längre tid varit en vikande tendens när det gäller intresset att vara familjehem i hela landet.

– Jag tror att en orsak är att många familjer idag har fullt upp med aktiviteter och annat. Människor bildar familj senare idag än förr och har sina karriärer så det kan också vara en anledning, säger Ingela Klint, chef för familjehemsenheten.

Dessutom underlättar det inte att det just nu behövs familjehem för syskonpar.

– Det är ännu svårare, genomsnittsfamiljen idag har två egna barn och att då ta emot två till innebär bland annat praktiska problem, tror Ingela Klint som menar att man nu måste fundera på andra sätt att tänka för att få tillräckligt många familjehem.

– Det kan till exempel handla om att flera familjehem kan dela på ansvaret. En annan tanke är att exempelvis lärare eller vårdpersonal skulle kunna få möjlighet att vara tjänstlediga om man ställer upp som familjehem och att det också ska bli möjligt att gå in med högre arvode under en period.

Hon tillägger att det fortfarande finns lediga familjehem i kommunen men att det måste vara rätt matchning, därför vill man alltså se fler tillgängliga familjehem. Vill man ha mer information kan man kontakta familjehemsenheten.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Frågorna om tvåsamhet långt mer intressanta än svaren

Frågorna om tvåsamhet långt mer intressanta än svaren

IS-kvinnan får tillbaka sina barn - "Hon har god föräldraförmåga"

IS-kvinnan får tillbaka sina barn - "Hon har god föräldraförmåga"