Klyftan mellan fattiga och rika fortsätter växa

4.300 barn i Norrköping lever i fattiga familjer. Klyftorna mellan fattiga och rika fortsätter öka även om antalet fattiga barn har minskat i Sverige.
Risken att leva i ett hushåll med dålig ekonomi är mer än fyra gånger så stor för de med utländsk bakgrund.

Barn med dåliga ekonomiska förhållanden får det svårt i skolan, enligt Magnus Toresand, regionhandläggare för Rädda Barnen i Norrköping.
FOTO:ROBERT SVENSSON

Barn med dåliga ekonomiska förhållanden får det svårt i skolan, enligt Magnus Toresand, regionhandläggare för Rädda Barnen i Norrköping. FOTO:ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPINGNORRKÖPING2005-02-08 06:00
Av Norrköpings 26.431 barn i åldern 0 till 17år lever 2.365 av dem i familjer med låg inkomststandard. 2.841 barn vars föräldrar tilldelats socialbidrag och 1.094 barn i lever i familjer med både låg inkomst och socialbidrag. Detta enligt Rädda barnens senaste statistik som togs fram 2002. I Söderköping är problemen betydligt mindre, de har den lägsta siffran i länet.
- Vår uppgift är att ta reda på hur barn och ungdomar har det i kommun och landsting, säger Lars Holmgren, regionhandläggare för Rädda Barnen i Norrköping.
Om tre veckor kommer ny statistik över hur många och i vilken stadsdel de drabbade barnen bor i Norrköpingsområdet. Årets rapport visar att var tredje barn med utländsk bakgrund lever fattigt i Sverige.
- De som har det sämst ställt har fått det sämre och klyftorna fortsätter att öka, säger Magnus Toresand, regionhandläggare för Rädda Barnen i Norrköping.
Organisationen menar att de inte vill peka ut någon kommun som är bättre eller sämre än någon annan. Deras studie representerar fakta och sedan är det upp till varje kommun att studera barnfattigdomens utveckling och omfattning i det egna området och vidta åtgärder. Detta är minst lika viktigt i kommuner med låg andel fattiga barn. När barnen själva talar om svårigheterna med att leva i en omgivning där få delar denna erfarenhet.
- I skolan påverkas även den sociala biten. Om barnen ska till simhallen får de själva bekosta inträdet, resan dit och likaså matsäcken. Att resa till Romme och åka skidor är inget alternativ. De får nöja sig med en promenad i Vrinneviskogen istället, säger Magnus Toresand.
Regeringen uppmanas nu från Rädda Barnen att uttala som mål att barnfattigdomen ska halveras till 2006. Organisationen hoppas att kommunpolitiker tar nya grepp för att minska problemen.
- Vi kan inte ta över samhällets ansvar säger, Magnus Toresand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om