Vill du bli brandman?

Nu är det dags för den tredje prova-på dagen för dig som är tjej och vill veta mer om brandmannayrket.

7 augusti 2019 08:30

Räddningstjänsten i Östergötland bjuder nu in flickor, tjejer, kvinnor mellan 16 och 100 år som är nyfiken på hur det är att vara brandman.

– Vid de tidigare prova-på-dagarna har det vart stort intresse och platserna har fyllts bara på någon dag med tjejer ifrån 16 år till 50+, säger Carolina Käll.

De lite äldre kvinnor som deltagit har främst varit intresserade av att veta mer om hur det är ett jobba som deltidsbrandman.

– Vi har ett stort behov av deltidsbrandmän också så det är jättebra, säger Carolina Käll.

De här dagarna hålls för att locka fler kvinnor till ett yrke där kvinnor är starkt underrepresenterade, men också för att fler ska få information om att brandman är ett yrke som passar kvinnor väldigt bra.

Under dagen får du träffa ett antal kvinnor som arbetar som brandmän som berättar om sitt jobb. Du får också prova på olika praktiska moment.

– Ingen kvinna ska välja bort yrket för att man inte fått tillräckligt med information och under de här dagarna är det bara kvinnor på plats, vilket kan göra att det känns tryggare att ställa frågor om hur man tillexempel gör när man är gravid, säger Carolina Käll.

Du kommer också få testa att bära full utrustning och utföra olika moment som exempelvis rökdykning och släckning och även genomföra konditionstest på rullband.

– Allt är frivilligt och vi bjuder på fika och lunch under dagen, säger Carolina Käll.

Anmälan till prova-på-dagen som i höst hålls i Linköping görs snarast, i vår hålls den i Norrköping igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -

Ämnen du kan följa