Det var tisdagen den 6 mars klockan 10.40 som polisen larmades om ett pågående guldrån i centrala Norrköping, bara hundra meter från butiken "18 karat guld och silver" som i februari utsattes för ett andra rån på kort tid. Inte heller det är uppklarat.

Trots flera vittnen till rånet och att ägaren till "Guldberg" delade med sig till media av den övervakningsfilm som fångat hela rånet, har det inte lett till något gripande av misstänkta till rånet.

– De två personer som anhölls gjorde det misstänkta för häleri, men det är klart att om personer grips med stöldgods, kopplat till rånet, på sig så kan de ju i ett inledningsskede misstänkas även för delaktighet i rånet, men det var inte det de anhölls för, säger kammaråklagare Anna Jakobsson.

Men än så länge verkar de två personerna vara den enda kopplingen till rånet – och de släpptes på fri fot.

Hade de inte kunnat hållas kvar tills de berättat varifrån de fått stöldgodset?

– Det kanske de har gjort, det är inget jag kan berätta om, säger Anna Jakobsson.

Hur stor del av stöldgodset som de anhållna hade vet inte Anna Jakobsson i nuläget eftersom hon inte tagit del av den fullständiga godsförteckningen från "Guldberg".

På övervakningsfilmen ses rånarna skyffla ner stöldgods i sopsäckar, men hur stor mängd det rör sig om är svårt att avgöra.

– Man kan ju inte se på filmen hur mycket smycken varje platta rymmer, säger Anna Jakobsson.

I samråd med polisen har man avvaktat med att gå ut med bilder på bland annat de två tjejer som öppnar dörren för rånarna.

Hade det inte varit bättre att gå ut med bilder i ett tidigare skede och inte riskera att spåren kallnar?

– Det finns vissa fall där spåren kallnar, det beror lite på vad som finns i utredningen, säger Anna Jakobsson som hoppas att utredningen ska leda till att man kan lagföra personer för grovt rån.

– Vi har pratat om att gå ut med bilder, men beslutat att avvakta några dagar till, men visst kan det vara bra allmänheten kan hjälpa polisen att identifiera de två tjejerna eftersom vi inte lyckats med det. Någon borde ju känna igen dem, säger Thomas Månsson, polis vid grova brott i Norrköping.

Läs mer:Beväpnade rånare

Läs mer:Två har gripits