"Vi står upp för klimatet"

I går hölls klimatmanifestationer i hela Sverige och i över hundra länder. I Norrköping samlades ett par hundra personer utanför Rådhuset. "Vi står upp för klimatet", säger studenten Johanna Jacobsson.

15 mars 2019 16:00

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har spridit sig världen över.

I går hölls en global klimatstrejk och i över hundra länder samlades människor för att sätta fokus klimatfrågan – så även i Norrköping.

Skolungdomar, representanter från Naturskyddsföreningen och klimatdemonstranterna "Fridays for future" var några av de som var på plats utanför Rådhuset.

– Vi är här för att vi måste rädda vår planet, säger Tilda Hansson som läser till naturvetare på Linköpings universitet.

Initiativet #ChoirsForFuture uppmuntrade körer från hela landet att sjunga för klimatet och folksamlingen i Norrköping sjöng därför ett antal klimatsånger.

Engagemanget för klimatfrågan har tagit fart i Norrköping de senaste månaderna och det har hållits klimatstrejk och manifestationer på fredagar utanför Rådhuset och i Hörsalsparken.

Det är många som är måna om att Norrköping och Sverige ska uppfylla sin del av Parisavtalet.

– Det är första gången jag är med på en klimatstrejk, men det blir säkert fler. Man har läst mycket om det i media och det är en stor dag i dag med klimatstrejk i hela världen. Det är häftigt att se att så många bryr sig, säger Tilda.

På plats var också Naturskyddsföreningens klimatgrupp. De anser att Norrköpings kommun har halkat efter många andra kommuner när det gäller klimatarbetet.

I går lämnade därför Lotta Lanne, som är med i klimatgruppen, över en namninsamling till kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) som handlade om att Norrköping ska ta fram en klimatomställningsplan.

– Vi har just nu fått ihop 219 namn, men det blir fler som vill att Norrköping tar fram en sådan plan, säger Lotta.

Ett par hundra personer var på plats utanför Rådhuset i går.

Vad säger du om uppslutningen?

–  Helt fantastiskt. Det är så roligt att se. Det är jättebra att folk kommer och det är viktigt att vi ställer krav och att vi får besked. Jag läste att Stefan Löfven (S) uttalade sig om det här i dag. Han sa att vi jobbar med det här dag och natt och gör vad vi kan. Men de gör ju inte tillräckligt. Jag tror alla här har en förståelse för att vi inte kan göra allt men vi kan i alla fall göra en plan för det.

Naturskyddsföreningens klimatgrupp har tagit fram två stycken medborgarförslag som lämnades in till kommunen i februari. Det ena handlar just om en klimatomställningsplan, det andra om att Norrköping borde ta fram en solenergiplan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson