Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi har kämpat så länge för det här"

"Stort"! Så sammanfattar bröderna Yacoub det som hände i Norrköping på måndagen – både att självaste patriarken var i stan, och att det första spadtaget av det omstridda Seyfomonumentet togs i Folkparken.

EU-parlamentariker. Innan patriarkens tal och efter kommunalråd Lars Stjernkvist  pratade Lars Adaktusson (KD).

EU-parlamentariker. Innan patriarkens tal och efter kommunalråd Lars Stjernkvist pratade Lars Adaktusson (KD).

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-06-01 19:31

Det är, enligt Bashar och Feras Yacoub, 28 år sedan företrädaren till den nuvarande högste ledaren Hans Helighet Patriark Ignatius Aphrem II, det högsta överhuvudet för den Syrisk-ortodoxa kyrkan, var i Norrköping.

– Och att vi nu får ett Seyfomonument är ett stort erkännande för oss, säger bröderna som tillsammans med hundratals andra finklädda syrianer och assyrier hade kommit för att se den allra högste ledaren utanför Matteus kyrka i Folkparken, där det också var ett stort polisuppdåd.

På eftermiddagen var det dags för högtidsstunden – att ta det första spadtaget av Seyfomonument. Monument, som Norrköpings kommun upplåtit mark till är tillägnat folkmordet för hundra år sedan, 1915.

– Det här är ett sätt att påminna omvärlden om det inhumana brott vi och andra kristna folkgrupper utsatts för, säger Siham Bargabriel innan talen drar igång.

Hon och hennes väninnor, som flytt från Syrien för över 20 år sedan, drar paralleller med det som händer i Syrien idag. Idag är det islamiska staten som dödar, menar de.

Det här är en historisk dag, klargjorde patriarken som för tredje gången någonsin var med om en officiell invigning av ett Seyfomonument. Det första i Bryssel för tio dagar sedan. Och det andra var i Örebro i fredags.

– Äntligen kan vi börja prata om vad som hänt och äntligen kan vi börja läka våra sår som vi fick för hundra år sedan, säger patriarken.

Han framhåller att detta är en historiskt viktig dag då "the healing process" kan börja.

– Det är inte bara en stor händelse i Norrköping, det här har stor betydelse i hela världen, säger patriarken som också tackar Sverige och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som har legat på EU om att erkänna Seyfo.

För Kerime Gecer och Sürüp Sejdo känns det här mycket bra efter att första spadtaget till det nya monumentet har tagits.

– Vi har kämpat så länge för det här erkännandet, för att få den här bekräftelsen, säger de.

Efter att ett symboliskt kors satts ner i gropen där monumentet senare ska upp väntade middag och föreläsning samt frågestund i Borgen, med den store ledaren.

Seyfo

Assyriska/syrianska folkmordet (även kallat Seyfo) drabbade åren 1914–1925 assyrier/syrianer. Seyfo är officiellt erkänt av Sveriges riksdag, medan Turkiet förnekar att det var ett folkmord. I Grekland är det olagligt att förneka folkmordet på assyrier/syrianer sedan den 9 september 2014.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om