- Som föregående år är kalendern tredelad. En faktadel, en tips- och trixdel och en gåta, berättar Peter Lindström, lärare och utvecklingsledare i naturvetenskap.
Skillnaden för i år är att tävlingsfrågan finns på nätet. Frågan publiceras innan jullovet så att elever och andra intresserade kan skicka in sitt svar och tävla om en vinst. Förra året gick kalendern ut på att genom ledtrådar hitta en krona som fanns någonstans i Söderköping.
Tema VetenskapsmänTemat i år är vetenskapsmän. Faktadelen visar människorna bakom vetenskapliga upptäckter. Informationen handlar både om naturvetenskap och allmänkunskap. Tips- och trixdelen har egentligen inget med vetenskapskvinnorna och männen att göra, utan är ett komplement.
- Experimenterandet är ett måste för att bli en skicklig vetenskapare, ett hantverk som kräver övning. Och vi vill att fler ska känna glädjen i att upptäcka och förstå. Experimenten kan göras i klassrummet eller hemma, och kräver inga specialprylar, säger Lindström.
Gåtan är till för att utveckla det tankesätt som vetenskapare delar med bland annat detektiver. Gåtan kan man klura på enskilt eller i grupp.
IdeelltFlera liknande kalendrar finns på nätet som till exempel är gjorda av Lunds universitet, Teknikföretagen och Unga Fakta. Men de som arbetat med Nyströmskas kalender gör det ideellt och utan vinstintresse.
- Vi gör det helt av lust, det bygger på att det är roligt, säger Lindström.
Peter Lindström har skrivit tips och trix, Carl-Johan Ivarsson står för de historiska texterna och Mikael Eriksson har klurat ut gåtorna. Illustrationerna står en gammal elev på Nyströmska för, Sofia Jaeger samt Sebastian Croné. Elias Furenhed har programmerat sidan.
Den första luckan öppnades natten till idag, 1 december.
Kalendern finns på: www.vetenskaparna.se/2011