Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Världens mammor till konferens

Kvinnor från projektet Världens mammor åker till Folk och Kultur, Sveriges största kulturkonferens, i Eskilstuna för att berätta om sina drömmar.

"Vi behöver starka, häftiga kvinnor som vågar prata", säger Sira Jokinen Lisse.

"Vi behöver starka, häftiga kvinnor som vågar prata", säger Sira Jokinen Lisse.

Foto: Susanna Beskow Norgren

PROJEKT2019-02-07 08:00

Konstprojektet Världens mammor, som finns i Motala, Skäggetorp i Linköping, Vadstena och Norrköping, är också en kvinnorörelse för demokrati.

Det började med att Barnavårdscentralen i Motala slog larm om att många mammor och barn satt isolerade i sina hem, berättar konstnären, filmaren och initiativtagaren Sira Jokinen Lisse, Motala.

Där och då startade konstprojektet Världens mammor, i Motala 2016, genom föreningen Konsten i Samhällsutvecklingen.

Till Norrköping kom projektet våren 2018.

– Vi jobbar med konsten som bas. Konsten är det gemensamma språket. Vi är så många som kommer från så många olika länder. Vi träffas genom att vi skapar, säger Sira Jokinen Lisse.

Kvinnorna tar med sig barnen, ofta en förutsättning för att de ska kunna vara med. Genom projektet blir kvinnorna stärkta, lär sig svenska, lär känna varandra över kommungränserna och kommer ut i samhället genom kunskapsutflykter med buss till allt från museer, kommunfullmäktige, och kulturmiljöer i Östergötland till universitetet.

– Om vi ska satsa på barnen måste vi satsa på mammorna.

I dag, torsdag, åker 65 kvinnor från projektet i Östergötland, flera av dem från segregerade områden, kvinnor vars berättelser sällan hörs, till det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna, för att möta beslutsfattare. Med sig tar de en 14 meter lång väv där de sytt fast hjärtan där de och deras barn skrivit ner vad de drömmer om.

Under onsdagen förberedde några av kvinnorna resan, i en områdeslokal på Kungsgatan. Några av kvinnorna från Norrköping ska prata under konferensen, berätta om sina drömmar.

En av dem är Huda Issa från Syrien.

– Jag drömmer om att lära mig det svenska språket. Jag önskar också frihet i mitt land, utan krig, säger Huda Issa.

På hennes hjärta står det: "Jag vill jobba" och "Norrköping".

Farhia Shirwa, Somalia, ska prata om sin dröm om att sätta stopp för kvinnlig omskärelse. Hon har döttrar, som inte ska utsättas för könsstympning, säger hon, ett budskap som hon vill sprida till fler mammor.

– Vi behöver starka, häftiga kvinnor som vågar prata, säger Sira Jokinen Lisse.

Leylo Shire, Somalia, som jobbat som barnmorska i hemlandet, vill förbättra situationen för kvinnor och barn där.

I april öppnar en utställning av Världens mammor på Stadsmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!