Åklagare Helene Gestrin hade yrkat på att Sebastian Ljungblad skulle omhäktas för sju fall av försök till grovt bedrägeri, efter att tidigare ha suttit häktad misstänkt för grovt bedrägeri. Men istället beslutade tingsrätten att försätta honom på fri fot.

– Det har inte framkommit några nya omständigheter utan det är ett överklagande med samma motivering och hovrätten har gjort en annan bedömning, säger kammaråklagare Helene Gestrin, vid åklagarkammaren i Linköping.

Sebastian Ljungblad är alltså efter hovrättens beslut häktad i sin utevaro.

– När han grips kommer det att hållas häktningsförhandling i hovrätten, men han är ännu inte frihetsberövad, säger Helene Gestrin.

Nästa måndag den 28 januari går årets Guldbaggegala av stapeln i Stockholm och Sebastian Ljungblad är nominerad till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll, för sin roll som Kimmie i filmen Goliat. Men om han kommer att kunna medverka på galan är osäkert.

Kommer han att gripas på galan om han dyker upp där?

– Galan är om en och en halv vecka, det är långt fram för oss som jobbar här och nu, säger Helene Gestrin.

Att han skulle slippa sitta häktad eftersom han är Guldbaggenominerad är inte aktuellt.

– Hovrätten har kommit fram till att det inte står i vägen för en häktning, säger Helene Gestrin.

– Att han tidigare inte är straffad, spelar det någon roll?

– Det får domstolen ta ställning till.

Om Sebastian Ljungblad medvetet håller sig borta för att slippa sitta häktad, ligger det då honom i fatet inför fortsatta förhandlingar?

– Det är något som domstolen också får ta ställning till. Polisutredningen handlar ju inte bara om att prata med honom utan den fortsätter ju på andra sätt trots att han är eftersökt, säger Helene Gestrin.