Vänsterpartiet emot tiggeriförslag

"Billig högerpopulistisk plakatpolitik som bara syftar till att locka väljare från extremhögern". Så kommenterar Nicklas Lundström (V), oppositionsråd förslaget på tiggeritillstånd.

12 augusti 2019 16:00

Vänsterpartiet tar kraftigt avstånd från förslaget att införa ett tillstånd för att få tigga i Norrköping, något de anser i praktiken är ett försök till "kommunalt tiggeriförbud".

Läs mer:Ja till tiggeritillstånd i Norrköping?

– Vi säger såklart nej till detta eftersom vi inte tycker att politiker ska angripa samhällets fattigaste och mest utsatta. Det förvånar mig att Socialdemokraterna i Norrköping väljer att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna i just den här frågan. Det är främst romer man angriper. En folkgrupp som är utsatt för oerhört mycket förföljelse och diskriminering, säger Nicklas Lundström och fortsätter:

– I Eskilstuna har avgiften redan lett till hätsk stämning. Hatkommentarerna ökar på sociala medier och vissa rasister ser det som ett klartecken att ge sig på de som tigger.

Han menar att det är direkt pinsamt att kvartetten och Sverigedemokraterna vill lägga polisens tid och resurser på att jaga bort tiggare "när de behövs finns så mycket viktigare saker", som han säger:

– Till exempel att skapa trygghet i centrum och bekämpa organiserad brottslighet och skjutningar som är ett verkligt problem i Norrköping

Själv har han aldrig varit med om att tiggare stört honom eller andra.

– Detta är billig högerpopulistisk plakatpolitik som bara syftar till att locka väljare från extremhögern. Den som fortfarande tror på rimlighet och solidaritet vet var Vänsterpartiet står, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson

Ämnen du kan följa