Vandring i deckarmiljö

Emelie Schepps prisade deckare utspelar sig i Norrköping och i sommar kommer man att kunna följa i karaktären Jana Berzelius fotspår genom Industrilandskapet. För manuset står Folkbladet-medarbetaren Peter Kristensson.

I sommar ska guidade vandringar genom Industrilandskapet anordnas som baseras på författaren Emelie Schepps deckare som utspelar sig i just dessa miljöer. Emelie Schepp, ursprungligen från Norrköping, har nått stora framgångar med sina (hittills) fem böcker om åklagaren Jana Berzelius. Hon har tre år i rad blivit utsedd till årets deckarförfattare på deckarfestivalen Crimetime och hennes böcker har sålts i över 1,5 miljoner exemplar.

Det går med andra ord ganska så bra för Emelie Schepp och hennes Norrköpingsförankring är tämligen stark: exempelvis ägde släppet på hennes förra bok "Pappas pojke" rum vid Gamla torget under Augustifesten där hon också signerade böcker. Hon förklarade då för Folkbladet att Norrköpingsmiljöerna är viktiga i hennes böcker: "Dels finns ju fantastiska miljöer och så mycket att ta av. Det finns sämre områden och finare områden så det är en bra stad att förlägga en deckarhandling i".

Nu får Emelie Schepp alltså sina litterära miljöer presenterade i och med denna guidning.

– Jag är enormt hedrad och stolt över att få visa upp min deckarstad, säger hon i ett pressmeddelande.

I de guidade deckarvandringarna i Industrilandskapet (den första äger rum den 28 maj) får man alltså följa i huvudkaraktären Jana Berzelius fotspår och uppleva byggnader och platser från böckerna. Peter Kristensson (krönikör i Folkbladet) är den som står för utformningen av denna nya attraktion.

– Jag håller nu på och skriver manus och kommer även att guida på några av vandringarna, de övriga guiderna kommer från Upplev Norrköping, berättar Peter Kristensson för Folkbladet.

Det är Upplev Norrköping som tagit initiativet till dessa vandringar och som kontaktade Peter Kristensson.

– Jag har ju läst Schepps böcker sedan tidigare, den första läste jag faktiskt just för kopplingen till Norrköpingsmiljöer, säger Peter Kristensson som har ett starkt intresse för just detta ämne och skrivit flera böcker om Norrköpings gator och kvarter.

– Vandringarna ska dels handla om att visa upp platserna där Schepps böcker utspelar sig men också att ge en historisk bakgrund till platserna, man får historiken på köpet. Det är ju också väldigt sevärda miljöer i Industrilandskapet även om man inte läst böckerna.

Det har blivit allt vanligare med vandringar som utgår från böcker, filmer eller tv-serier: ett exempel är Morden i Midsomer där man kan få en rundresa i de mycket engelska miljöerna där seriens handling tar plats.

– I Sverige har vi ju Wallanderguidningar i Ystad och i Stockholm finns vandringar som tar avstamp i Millennium-böckerna av Stieg Larsson. Det har blivit ett populärt sätt att komma närmare karaktärerna så jag tycker det här är ett bra initiativ, avslutar Peter Kristensson.

På Upplev Norrköping är man glada över att kunna dra igång den här nya attraktionen.

– Det är otroligt spännande att få lansera denna unika deckarvandring här i Norrköping. Vi ser fram emot att erbjuda inbitna Schepp-fans det där lilla extra, men också självklart inviga nyblivna deckarälskare i miljön i hennes böcker och samtidigt få berätta vår stads historia, säger Christina Leinonen, turistchef Upplev Norrköping i ett pressmeddelande.

Vandringarna kan bokas på Upplev Norrköpings hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa