Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

V: Måste börja bygga billigare

Vänsterpartiet riktar kritik mot Kvartetten för att under byggboomen ha missat att styra mot billigare hyreslägenheter.

Inre hamnen. På väg att bli en segregerad stadsdel för höginkomsttagare, menar Vänsterpartiet.

Inre hamnen. På väg att bli en segregerad stadsdel för höginkomsttagare, menar Vänsterpartiet.

Foto: Niclas Sandberg

RAPPORT2017-12-14 20:00

På torsdagen lade Vänsterpartiet i Norrköping fram sin bostadspolitiska rapport "Bygg för alla – inte bara de rika. Så fixar vi billigare hyresrätter i Norrköping" . Den innehåller både tidigare motioner till fullmäktige och nya som är på väg upp där.

– Det här är en fråga som vi har drivit under hela mandatperioden, säger Nicklas Lundström (V) och talar om att det nu under byggboomen blivit en huvudfråga och en valfråga för Vänsterpartiet i Norrköping.

Bostadsbristen slår mot låginkomsttagare, arbetslösa, pensionärer, ungdomar – men också bredare än så, säger Nicklas Lundström och talar om de som arbetar inom handel, äldreomsorg och lagerarbetare.

– De kan inte bo i det som byggs nytt i Norrköping i dag.

Enligt Nicklas Lundström är det 10 000 som vill ha annat boende eller saknar boende i Norrköping. Trångboddheten har ökat i bland annat Hageby.

Just nu byggs det tusen lägenheter per år i Norrköping, något som behöver fortsätta i tjugo år framöver för att möta befolkningsökningen. Problemet är att det bara byggs för höginkomsttagare, säger Nicklas Lundström.

Dyra renoveringar bidrar också till att utbudet av billiga lägenheter minskar.

I dag är hyresrätter det dyraste boendet, säger oppositionsrådet Mona Olsson (V).

– Vad gör Kvartetten? Inte ett jota, säger Nicklas Lundström och talar om en "blodlös och hopplös" politik.

Det som skulle bli ett lågpriskoncept med Sabo-hus i Rambodal slutade med en hyra på 9 000 kronor i månaden för 72 kvadratmeter. Och Inre hamnen och Butängen riskerar att bli segregerade stadsdelar för höginkomsttagare, varnar V.

– Vi menar att det finns två stora huvudlinjer där politiken kan agera om man vill, säger Nicklas Lundström.

Den ena är att ge det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i uppdrag att bygga hyresrätter med lägre hyra, och att kommunen ska sluta ta ut vinst från bolaget.

Ett annat förslag är att ta fram en Norrköpingsmodell där byggbolagen måste bygga en andel billigare lägenheter vid varje större byggprojekt, och att genomföra markanvisningstävlingar där hyresnivån avgör vinnaren.

Just nu är nya riktlinjer för bostadsförsörjning ute på remiss. Här ser Nicklas Lundström en liten öppning i förslag om att ge exploatörer två parallella områden för att styra vad som byggs där, och markanvisning där hyran binds ett antal år. Samtidigt:

– Man kan säga att lite har Kvartetten försuttit en del av chansen i byggboomen när intresset var extremt stort. Det här borde ha varit en prioritet från början, säger Nicklas Lundström.

Fakta

Ett förslag från V är att ha markanvisningstävlingar där den som har lägst kvadratmeterhyra vinner.

Ett annat är mini-, midi- och maxirenoveringar, att hyresgästen ska kunna välja standard.

Bygg där marken är billigare, i Åby och Norsholm, istället för att bara förtäta i innerstaden, är ett förslag.

Andra förslag är en kommunal bostadskö, en träbyggnadsstrategi (den enda motion som gått igenom), koncepthus, med massproducerade trämoduler, storupphandlingar, och stopp för lyxrenoveringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!