Utsparkad S-politiker får stöd

Efter att Robert Höglund uppmanats att lämna sina uppdrag hos Socialdemokraterna efter en insändare om islam får han stöd av röster i sociala medier. Och många är de som tycker till i ämnet.

26 januari 2015 13:37

Det var den 7 januari som dåvarande socialdemokraten Robert Höglund, 76, skrev en insändare som var kritisk mot islam och detta följdes sedan upp med en artikel den 10 januari där han gjorde vissa förtydliganden. Som Folkbladet skrev i lördagstidningen ledde detta till att en enig S-styrelse på mötet den 12 januari beslutade sig för att uppmana Höglund att lämna sitt medlemsskap i det Socialdemokratiska partiet i Norrköping. ­Det gjorde han också efter de påtryckningarna.

Hela historien har gett en kommentatorsstorm på nätet – och många röster är kritiska till till behandlingen av den förre S-medlemmen. Det talas bland annat om lågt i tak, att S lägger locket på i viktiga frågor samt att man behandlar gamla trotjänare illa. En kommentator skriver: ”Skäms S för er behandling av Höglund!”. En annan menar att ”om S skulle kasta ut alla som uttalat sig antisemitiskt så skulle partiet vara ganska folktomt.”

"Det är inte speciellt högt i taket hos sossarna. I ett läge då fler och fler svenskar verkar vilja diskutera den muslimska invandringen tar inte partiet den debatten.Islam har på kort tid visat upp företeelser som klart hotar världen inklusive vårt land.Här hemma reser unga muslimer till Syrien och Irak att strida för IS. Sedan reser de tillbaka för att fortsätta äta av den svenska smörgåsbordet, undantaget fläskprodukter. De har inte tanke på integration utan de ivrar endast för sin religion och anser oss som otrogna," skriver Hans-Erik Sjöberg.

Lelle A Lyrehag skriver:

"Tyngden och ångesten över att jag röstade på Socialdemokraterna i valet är fruktansvärd och gör ont långt in i själen. Respekten och stoltheten för partiet har övergått i hat och besvikelse som är obeskrivbar. Respekten för Robert Höglund är dock enorm medan Vikmång enbart känns obehaglig och despotisk!"

Även i de egna leden sågas uteslutningen.

"Robert Höglund har kört i diket, därom är de flesta överens. Däremot är det delade meningar om uteslutningen eller vad man nu vill kalla det. Påtryckningar om utträde kan jämställas med uteslutning, anser jag. Uteslutning kan bara beslutas av partistyrelsen med tre fjärdedelars majoritet. Medlem som bedriver propaganda i uppenbar strid mot partiets grundläggande idéer, torde vara den regel som det handlar om. En insändare i Folkbladet ligger långt under den gränsen, tycker jag."

Det skriver Janne Berglund, som sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

En annan politiker, Hildegard Jarskog (MP), skriver på sin Facebook-sida:

”Påminner mig om gamla Sovjetmetoder. Att skicka en politruk för att få en underskrift. Straffet står inte i rimlig proportion till brottet enligt min mening.”

Folkbladets chefredaktör Widar Andersson är en av dem som tycker att S agerat överilat. Han skriver i måndagens ledare bland annat att "behandlingen av Robert Höglund snävar högst olyckligt in utrymmet för vad denna diskussion kan innehålla. S i Norrköping borde ha varit mer rädda om Robert Höglund."

Vissa tycker också att S-ledningen tog ett bra beslut.

"Kändes ganska självklart. Följer man inte partiets värderingar så kan man se sig om efter ett nytt parti", skriver Niclas Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors Tim Södergren