Bland annat har han beviljat sponsorbidrag och attesterat fakturorna själv.

– Där gjorde jag ett mycket litet fel, säger Reidar Svedahl (L).

Det rör sig inte om några större summor, och det han gjort är inte olagligt, men kan tyckas märkligt när bolaget samtidigt inte haft de ekonomiska framgångar styrelsen trott.

Artikelbild

Ekonomiansvarig hade frågat alla på Upplev Norrköping innan hon vände sig till dåvarande vd för att få svar på vad falkturorna gällde.

I förra veckan berättade vice ordförande i Upplev Norrköpings styrelse, Joanna Sjölander (M) att hon uppfattade det mejl som skickades ut efter torsdagens styrelsemöte med uppmaningen att inte prata med media, som väldigt märkligt.

Reidar Svedahl har en annan syn på det hela.

– I arbetsordning för styrelse och vd som togs och undertecknades av Joanna Sjölander i maj, står det att information sköts av ordförande och vd. (Ordagrant står det att vd: I samverkan med styrelsens ordförande hantera kontakter med media. (reds anm). Det är mycket märkligt att man skriver under något som man själv bryter emot, det är inte affärsmässigt och jag tror att revisorerna kan ha synpunkter på det.

Om man tittar på de tre fakturorna, samtliga från 2017, där Reidar Svedahl på eget bevåg har beviljat sponsorbidrag till en sammanlagd summa av 157 000 kronor, utgör de inget lagbrott, men är utgifter utan styrelsens vetskap. En av dem gäller basket.

– Det var en söndag som jag blev uppringd angående att Norrköping kunde få arrangera en VM-kvalmatch i basket för första gången, beslutet skulle tas på måndagsmorgonen och att vi skulle bidra med 50 000 kronor. Vi, jag och Lars Stjernkvist (S) glömde att göra det den rätta vägen eftersom det var snabba puckar som gällde, säger Reidar Svedahl.

Det var dåvarande vd, Magnus Nilsson, som skulle ha attesterat.

– Magnus var med på det, det var inget styrelsebeslut utan ett vd-beslut. Dessutom har revisorerna granskat 2017 och beviljat både styrelsen och vd ansvarsfrihet, säger Reidar Svedahl och fortsätter.

– Som styrelseledamot ska man verka för bolagets bästa, det är jag eller vd som skickar ut information, det är en gyllene regel att "det som sägs inom detta styrelserum stannar här", det är en oskriven lag.

Först efter att protokoll är påskrivet och justerat ska det som sagt på styrelsemötet "komma ut".

Vad gör förre vd, Magnus Nilsson nu?

– Det vill jag inte svara på för jag vet inte och det man inte vet ska man inte svara på.

Men han har väl sex månaders uppsägningstid och får ut sin vanliga lön (75 000 kronor/mån enligt uppgift) så något arbete måste han väl utföra?

– Vi har ett avtal som säger att han ska stå till förfogande, säger Reidar Svedahl.

Styrelseprotokollet från i torsdags ska vara påskrivet och justerat innan nästa möte, vilket är nu på torsdag.

Läs mer:Storförlust för Upplev Norrköping

Läs mer:Bättre kan du Reidar Svedahl

Läs mer:Kritisk till Svedahl som vd

Läs mer:Prata inte med media

Läs mer:Svedahls svar på kritiken