Ture Sventon gör comeback

På onsdagen pågick inspelningar vid Lejongropen i Folkparken. Här spelades nämligen scener in till den kommande serien "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" och huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson fanns naturligtvis på plats.

10 april 2019 19:05

Det är full aktivitet vid Lejongropen i Folkparken på onsdagseftermiddagen. Här befinner sig ett filmteam för att spela in scener till den kommande tv-serien "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" och på plats finns också huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson, man har filmat i Norrköping sedan i måndags och befinner sig i slutskedet av inspelningen.

– Senast Ture Sventon var aktuell var ju med Helge Skoog på 80-talet och de tidigare versionerna är ju väldigt daterade. Vi moderniserar Ture Sventon och tar in honom i 2000-talet för en ny generation kan man säga, berättar Helena Larand från Nordisk Film TV som producerar serien för C More och TV4:s räkning.

Utgångspunkten är att denna helt nyskrivna serie ska vara för hela familjen.

– Man kan säga att vi inspirerats av fartfyllda äventyr som Indiana Jones och andra liknande filmer, modern matiné är en bra beskrivning, säger Helena Larand som tror att Ture Sventon kommer att få ännu ett uppsving i och med denna serie i sex delar som kommer att ha premiär under senare delen av 2019.

– Alla klassiska karaktärer är med och serien utspelar sig i nutid men samtidigt i en värld där det kan existera flygande mattor.

Hon menar att Robert Gustafsson var viktig för att den här serien blir av.

– Ja, Robert är perfekt för rollen som Ture Sventon och om han inte hade velat göra den vet jag inte hur det hade blivit, menar Helena Larand.

Robert Gustafsson har naturligtvis sett tidigare versioner där Jarl Kulle (1972) och Helge Skoog (1989) axlat Ture Sventons mantel.

– Eftersom det är så oerhört länge sen så kändes det ganska ofarligt att ta rollen. Tittar man på Jarl Kulles version idag så framstår den som väldigt väldigt märklig, det går oerhört långsamt och det händer ingenting på 55 minuter och så händer allt på en gång och så är det slut. Jarl Kulle går mest omkring och ser erotisk ut, säger Robert Gustafsson till Folkbladet.

Så det är ett ganska öppet fält för tolkning?

– Ja, ett ganska öppet fält men också ett minfält i och med att alla har en bild av hur Ture Sventon låter och ser ut i och med att han är en bokkaraktär. Men jag tycker ändå att det är ganska tydligt hur Ture är som karaktär, förklarar Robert Gustafsson.

– Han är totalt socialt inkompetent, vet allt om andra men är ointresserad av sig själv. Det enda han är intresserad av är hur han ser ut, han är lite fåfäng.

Inplockad i nutiden framstår Ture Sventon som en minst sagt udda karaktär.

– Jag har personligen alltid varit intresserad av excentriker och människor som går sin egen väg. Jag ser inte att han skulle vara otänkbar idag på något sätt, säger Robert Gustafsson som tycker det är en rolig roll att spela.

– Det är också viktigt att man inte larvar sig när det handlar om barn och familjeunderhållning. Det ska vara lite otäckt och spännande på riktigt och det här blir ett riktigt äventyr.

Inspelningarna av Ture Sventon är bara en av flera inspelningar som skett i Norrköping på senaste tiden, exempelvis filmades scener till den nya Jönssonligan-filmen här under 2018. Enhetschefen på Cnema och Filmfonden Johan Karlsson tycker att utvecklingen inom film i Norrköping visar på en bra trend.

– Ja, telefonen ringer och mejl kommer hela tiden, det är väl ett tecken på att branschen ser Norrköping som superintressant nu när det gäller film, säger Johan Karlsson som ser Filmfondens existens som viktig i sammanhanget.

– Det är ju inte så mycket pengar vi pratar om men de här tre miljonerna är ändå väldigt viktiga för att ge inspiration och för att visa på att vi har en filmnäring, inspelningsplatser och att Norrköping är en kreativ plats, kanske särskilt för unga människor som ska välja utbildning och funderar på om man ska vara kvar och satsa här.

Just det faktum att det inte bara handlar om inspelningar här utan också att det här i staden börjar växa fram företag inom filmsektorn ser Johan Karlsson som extra viktigt:

– Det började med Crazy pictures och utan dom tror jag inte vi skulle varit här idag. Vi ser nu att det börjar bubbla även lokalt; Filmfonden handlar lika mycket om att den lokala branschen ska utveckla projekt som att vi bjuder in resten av branschen hit. Det välkomnar vi verkligen: har man en god ide ska man höra av sig till oss, betonar Johan Karlsson.

För manus och regi när det gäller "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" står Per Simonsson och Stefan Roos, som tillsammans med producenten Helena Larand bland annat legat bakom SVT:s julkalendersuccéer Selmas saga och Tjuvarnas jul.

Tv-serien har en budget på 36 500 000 kronor och Norrköpings filmfond har gått in med 1 150 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa