Det är tredje året som ljusfestivalen lyser upp Norrköping. Premiären är den första december och sedan kommer ljusinstallationerna att kunna beskådas fram till den sjunde januari 2018. Nytt för i år är att promenaden vänts om helt och hållet, med start vid Carl Johans Park.

Sedan ringlar den sig utmed Motala Ström och genom Industrilandskapet för att till slut nå Visualiseringscenter C där slingans sista konstverk är placerat. Totalt finns 13 installationer med, varav hela 10 är nya.

– Vi var den första staden som Amsterdam Light Festival började samarbeta med, så vi får oftast förstatjing att välja först. Därför får vi väldigt bra konstverk hit! säger Martin Lidman på Upplev Norrköping.

Artikelbild

| FRIENDALA. Skapad av de chilenska artisterna Macarena Meza och Daniela Orellana.

Hur många som gick ljuspromenaden de två första åren har man inte kunnat mäta. I år gör dock Upplev Norrköping ett försök, genom att sätta upp en räknare i Industrilandskapet.

– Vi vill försöka få ett hum om hur många som går. Men det är många som går där annars med, så det är flera parametrar att ta hänsyn till, säger Martin Lidman.

Precis som tidigare år kommer det finnas möjlighet att gå guidade turer där det ges information om konstverken. Även ”Ljusruset” kommer tillbaka, det fem kilometer långa loppet som går genom innerstan, den sjätte december.

– Det blev en succé redan första året, det kom fler folk än vi kunde tro. Det var runt 1 000 anmälda, men sedan var det mellan 500 och 600 som sprang, säger Martin Lidman och berättar att loppet är helt gratis.

Artikelbild

| Brasiliansk ljuskonst. Den här ljusinstallationen, som hittades utanför Flygeln förra året, hette "Bridge" och är skapad av brasilianaren Tomás Ribas.

Rundan går förbi alla konstverk, men för att få ihop till fem kilometer så kommer deltagarna att få springa en sträcka till. Start och mål är vid Holmentorget.

Man kan, precis som tidigare år, köpa ett festivalarmband med erbjudanden från det lokala näringslivet.