Under mellandagarna öppnades barnbacken upp för den här säsongen och hölls sedan öppen varje dag till skolan startade igen förra veckan. Och att många var skidsugna, märktes av.

– Det var full fart i backen hela tiden. Kul att den utnyttjas!, säger Christer Ekdahl, senior advisor i Yxbackens styrelse.

I helgen som gick hölls backen öppen igen, och nu till helgen drar Friluftsfrämjandets populära skid- och snowboardkurser igång. För att kunna öppna fler nedfarter hoppas Norrköpings skidklubb på mer snö, och framför allt kallare väder.

Artikelbild

| Så här såg det ut 2016 när det var dags för "Alla på snö".

– Det gjorde inget om det blir lite kallare. Sju till tio minus är optimalt, för då blir det mer snö av vattnet som vi kör ut i snökanonerna. Natursnön håller inte riktigt, den har för låg densitet, och blåser iväg eller smälter om det blir plusgrader. Den snön vi får ut med kanonerna nu ligger till april-maj, förklarar Christer Ekdahl.

De senaste väderprognoserna säger att det kanske inte riktigt blir tio minusgrader, men upp emot sju-åtta i alla fall framöver.

– Målet är att kunna öppna familjebacken och stora backen till helgen 26-27 januari. Men då måste vädergudarna vara med oss, säger Christer Ekdahl.

För tionde året i rad anordnas "Alla på snö" i Yxbacken vecka under vecka sex. Då bjuds alla fjärdeklassare i Norrköpings kommun ut till backen för att testa på såväl utförsåkning som längd. Även elever från Söderköping, Ringarum och Valdemarsvik burkar delta.

Artikelbild

| Barnbacken.

– 1 700 elever är anmälda. Det brukar vara uppskattat! Vi försöker lära ungdomarna att umgås med snö och hoppas att de gillar det, säger Christer Ekdahl.

Under vecka åtta får fjärdeklassarna sedan chansen att åka gratis i Yxbacken.

– Då kommer de tillbaka, men den gången med sina familjer, säger Christer Ekdahl.

Det är Norrköpings skidklubb som anordnar "Alla på snö" och ser till att eleverna får rätt utrustning på fötterna, och hjälper till i backen och i liftarna. Kommunen står för busstransport och mat.

Allt arbete med Yxbacken sker i stort sett med ideella krafter från klubbens medlemmar. Nyligen gick man ut på sin facebooksida och sökte flera "frivilliga snöhjältar" för att lägga snö i backen.

– Vi har fått ihop det så vi klarar det just nu, säger Christer Ekdahl och berättar att klubben söker fler ideellt arbetande:

– Det handlar om att sköta snökanoner och att hjälpa till i liften. Det är ett kul och socialt arbete i allra högsta grad!